Naslovnica BiH Pola miliona za besplatne udžbenike

Pola miliona za besplatne udžbenike

700
foto: Vlada FBiH

Sarajevo — Sekretar Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke Alden Kajtaz potvrdio je da će Ministarstvo na osnovu pola miliona KM iz Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera, osigurati besplatne udžbenike za učenike trećih i četvrtih razreda osnovnih škola, a koji su u stanju socijalne potrebe.

Program je na današnjoj sjednici usvojila Vlada FBiH, a Kajtez podsjeća da će i 1.150.000 KM biti usmjereno u odgojno-obrazovnim ustanovama za opremanje kabineta fizike, hemije, biologije.

“Program je prije svega usmjeren na povećanje funkcionalnog znanja i vještina učenika kako bi spremniji dočekali naredno PISA testiranje. Taj projekt je vrijedan 900.000 KM”, rekao je Kajtaz na pres-konfereciji u Vladi FBiH, prenijeli su bh. portali.

U pogledu visokog obrazovanja nastavit će se pružanje pomoći univerzitetima u BiH u implementaciji Bolonjskog procesa, te su u ovoj godini izdvojena značajna sredstva za smještaj i ishranu studenata.

“U oblasti nauke također izdavajamo značajna sredstva za poboljšanje naučnog kadra visokoškolskih ustanova, te naučno-istraživački rad. Milion KM izdvojeno je za podršku programa i projekata institucija kulture”, istakao je Kajtaz.

Ministarstvo će i u ovoj godini podržati najbolje učenike osnovnih i srednjih škola, studente, kao i učenike i studente romske nacionalnosti.

(StarMo)