Naslovnica Život Pokrenuta nagrada u znak sjećanja na velikog Mostarca i intelektulaca

Pokrenuta nagrada u znak sjećanja na velikog Mostarca i intelektulaca

98
Predrag Matvejević

Zagreb — Nova nagrada – Književna nagrada Predrag Matvejević – pokrenuta je u počast tom velikom književniku i intelektualcu koja je dosad izostala, dodijeljivat će se 7. oktobra na datum njegova rođenja, za knjige objavljene u posljednje tri godine na području zemalja bivše Jugoslavije.

Književnu nagradu Predrag Matvejević osnovali su Portal Radio Gornji grad, Matvejevićeva kći Suzana Matvejević i Manjinsko društvo pisaca u Hrvatskoj, a prvi natječaj bit će raspisan do 01. 09.ove godine, javio je u petak tajnik Manjinskoga društva pisaca i urednik na portalu Radio Gornji grad Marijan Grakalić.

Kako je istaknuto, ta će se nagrada dodjeljivati za književno djelo bez obzira na žanr, odnosno za eseje, pripovijetke, poeziju, romane ili hibridne forme koje, uz neupitnu književnu kvalitetu, na određeni način odražava vrijednosti uključivosti, otvorenoga društva, ravnopravnosti i istinske slobode govora, te uopće humanističke vrijednosti koje je Predrag Matvejević zastupao.

Dodjeljivat će se svakoga 07. 10., za knjige objavljene u posljednje tri godine (2018.,2019. i 2020.) na području “regije”, odnosno bivše Jugoslavije.

(StarMo)