Naslovnica Uncategorized Pokazna vježba na Manjači: “Vrata NATO saveza su otvorena”

Pokazna vježba na Manjači: “Vrata NATO saveza su otvorena”

148
foto: RSE/Fena

Manjača — Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) i vojske Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u subotu, 22. maja su na poligonu Manjača organizovali pokaznu vježbu u okviru zajedničke višednevne akcije “Brzi odgovor 21” na Dan visokih zvanica.

Vježba “Brzi odgovor 21″ održava se od 17. maja do 2. juna na poligonima za obuku OS BiH Manjača i Glamoč, te na lokaciji kasarne i aerodroma ” Dubrave“ kod Tuzle.

Njom rukovodi komanda američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM) i dio je velikih vojnih manevara koji se ove godine odvijaju na cijelom Starom kontinentu, s ciljem uvježbavanja odbrane Evrope, odnosno, odvraćanja od moguće agresije i za očuvanje mira bilo gdje u svijetu.

U ovoj bilateralnoj vježbi učestvuje oko 500 pripadnika OS BiH i 700 američkih vojnika.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić izjavio je da su svi izazovi koje je vježba zahtijevala savladani, te ciljevi ispunjeni.

„Ova vježba glavni je događaj u 2021. godini iz oblasti obuke za OS BiH. Učesnici nisu samo oni koje smo vidjeli na poligonu, već i oni koji su bili uključeni u planiranje i pripremu, od Banja Luke, Sarajeva, Stuttgarta i Washingtona“, istakao je Podžić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Komandant Američkih kopnenih snaga za Evropu i Afriku general Christopher Cavoli izrazio je zadovoljstvo napretkom napravljenim u BiH, dodajući da nije lako organizovati ovakvu vježbu, te da su OS BiH uradile dobar posao.

„Tokom vježbe prikazali smo pravu interoperabilnost. Imao sam dvogled i teško mi je bilo prepoznati ko su pripadnici OS BiH, a ko Vojska SAD-a. Ove vježbe su važne da bi doprinijele tome da BiH doprinose očuvanju teritorijalnog integriteta i stabilnosti u regionu“, naglasio je Cavoli.

Danu visokih zvanica prisustvovao je i ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson istakavši da je ovo najveće angažovanje trupa Vojske SAD-a još od misije EUFOR-a, te pokazatelj očuvanja stabilnosti i mira u BiH.

“Vrata NATO saveza su otvorena, put je jasan, a ono što vidimo danas je jačanje partnerstva NATO-a i BiH u smislu provođenja reformi. SAD su ponosne na napredak BiH i ostaće posvećen i snažan partner na putu ka euroatlantskim integracijama“, zaklučio je Nelson.

Pokaznoj vježbi na Manjači prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, premijer Federacije BiH Fadil Novalić kao i zvaničnici Ambasade SAD-a u BiH, predstavnici Komande Kopnene vojske SAD za Evropu i Afriku (USAREUR-AF), te drugi zvaničnici.

Vježba je sastavni dio velike vojne akcije NATO snaga i partnera ˝Defender Europe 21˝ (Branilac Evrope 21) koja će se odvijati na 30 lokacija u Evropi sa 30.000 vojnika iz 26 zemalja.

(StarMo)