Naslovnica BiH Pojeftinjenja, ali…

Pojeftinjenja, ali…

150
foto: ilustracija

Sarajevo — U našoj zemlji je nastavljen trend blagog pada cijena životnih namirnica i goriva. Nakon nekoliko poskupljenja, za građane je tako uslijedilo olakšanje. Ipak, stručnjaci pozivaju na oprez.

Iako je vrhunac poskupljenja, kako se tvrdi, iza nas – očekuje nas neizvjesna jesen, javlja Federalna televizija (FTV).

Višemjesečni uporni rast cijena goriva uslovio je enormno poskupljenje životnih namirnica. Dok su cijene gotovo svakodnevno bile sve više, novčanici građana bili su sve tanji. Teška i neizvjesna ekonomska situacija dodatno je oslabila loš životni standard. Ipak, posljednjih dana bilježimo pozitivniji trend. Pad cijena ugodno je iznenađenje, nakon rekordnih poskupljenja. Mnogo je razloga za pad inflacije i cijena. Uz povećanu proizvodnju nafte i smanjenje globalne potrošnje energenata, jedan potez stručnjaka je bio ključan.

“Jedan od najdjelotvornijih je rast kamatnih stopa Mi smo to isprobali u posljednjih 40 godina i u pravilu funkcioniše. Možda mogu oprezno reći da je najviši nivo cijena iza nas. Moguće je da će cijene energenata rasti u narednom periodu, kako se budemo približavali zimi, ali bismo globalno trebali imati smanjenje cijena”, navodi Adnan Muminović, vanjski ekonomski savjetnik u Uredu premijera FBiH.

A na malu ekonomiju poput naše reflektuju se sve globalne promjene, pa i one pozitivne. Litar goriva na pojedinim benzinskim pumpama košta manje od 3 marke, te je u odnosu na prošlu sedmicu jeftinije za 10 feninga. I na policama u trgovinama zabilježene su nove – niže cijene. Prije samo nekoliko dana, litar ulja koštao je gotovo 6 maraka, danas košta 5, a u pojedinim trgovinama i manje. Ovaj trend nije zaobišao ni cijene brašna, mesne proizvode, a piletina – koja je bilježila najveći rast cijena – danas košta čak nekoliko maraka manje. Posebno je to važno za bh. građane koji najveći dio primanja izdvajaju upravo za hranu.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)