Naslovnica Mostar “Pojedinci bez maske i rukavica”

“Pojedinci bez maske i rukavica”

467
foto: agencije - ilustracija

Mostar — U posljednja 24 sata, u Operativnom centru civilne zaštite i vatrogastva HNK, zaprimljene su tri prijave građana u vezi sa korona virusom (COVID-19).

Odnosile su se na rad jednog frizerskog salona, prijavu dolaska jedne osobe iz Njemačke i prijavu prevelikog broja kupaca u jednoj trgovini, gdje su pojedini bili bez maski i rukavica.

To je saopšteno jutros iz Operativnog centra Civilne zaštite HNK-a.

Navodi se i da su dvije osobe prijavile dolazak u Mostar iz inostranstva. Jedna je stigla iz Španije, a druga iz Hrvatske. Osobe su evidentirane, a podaci su proslijeđeni nadležnim službama.

Što se tiče Čapljine, u izvještaju CZ-a se navodi da nije bilo prijava kršenja samoizolacije.

U Stocu nema pacijenata sumnjivih na virus COVID-19.

Na području Neuma, nije zabilježeno kršenje mjera samoizolacije, kao ni drugih izdatih naređenja. Nema novih rješenja o samoizolaciji.

Kada je riječ o opštini Jablanica, nadležni su obišli objekat Izolatorija u objektu Doma samaca, gdje se izvode radovi na čišćenju prostorija. Prema izvještaju Doma zdravlja Jablanica, zaključno sa 31. martom, ukupan broj osoba u samoizolaciji je 49. Uzorak koji je poslan na testiranje u ponedjeljak je negativan. Juče je još jedan uzorak poslan na testiranje, te se očekuju rezultati tokom današnjeg dana. Policijska stanica Jablanica je izvršila 17 kontrola samoizolacije. Nije bilo prekršilaca, kao ni kršenja zabrane kretanja.

U opštini Prozor-Rama, pripadnici policije izvršili su provjeru 82 osobe kojima je izrečena zaštitna zdravstvena mjera samoizolacije i utvrdili da sve osobe poštuju izrečenu im mjeru. Na području te opštine u protekla 24 sata prijavljena je jedna osoba koja je stigla iz inostranstva, te je za tu osobu izrečena zaštitna zdravstvena mjera samoizolacije. Ukupan broj evidentiranih pristiglih osoba iz inostranstva na području opštine Prozor je 291. Iz zaštitne zdravstvene mjere samoizolacije u utorak je izišlo 37 osoba. Ukupan broj osoba koje su do sada izišle iz samoizolacije na području Prozora je 144. Trenutno se pod zdravstvenim nadzorom (samoizolacija) nalazi 146 osoba.

Iz OC-a CZ-e HNK-a podsjećaju i da su, u cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim i ostalim službama, brojevi telefona za sve informacije o COVID-19: 121, 036 327 387, 063 000 121.

(StarMo)