Naslovnica Život Poginuo američki vojnik

Poginuo američki vojnik

379
foto: arhiva - ilustracija

Kabul — Jedan američki vojnik poginuo je “u akciji” u Afganistanu, saopštile su američke snage u toj zemlji bez davanja dodatnih detalja, a talibani su ubrzo zatim preuzeli odgovornost za taj napad.

U saopštenju upućenom Agenciji France Presse WhatsAppa, portparol talibana Zabihulah Mudžahid naveo je da su talibani digli u vazduh američko vozilo u oblasti Šar Dara u Kunduzu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Smrt vojnika moglo bi negativno da utiče na pregovore SAD i talibana koji traju sa prekidima već više od godinu dana. Pregovara se o povlačenju američkih snaga iz Afganistana u zamjenu za sigurnosne garancije pobunjenika.

Američki predsjednik Donald Trump je u septembru prekinuo pregovore koji su bili blizu dogovora, poslije napada za koji su talibani preuzeli odgovornost i u kojem je poginulo 12 osoba, uključujući jednog američkog vojnika.

Pregovori su kasnije nastavljeni, a ponovo su prekinuti u decembru poslije talibanskog napada na bolnicu blizu američke baze Bagram, sjeverno od Kabula.

(StarMo)