Naslovnica BiH Podžić: Vježba na Manjači je redovna saradnja sa NATO savezom

Podžić: Vježba na Manjači je redovna saradnja sa NATO savezom

499
Sifet Podžić

Sarajevo — Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić reagirao je danas na tvrdnje predsjednika Socijaldemokratske partije BiH Nermina Nikšića vezane za vježbu na Manjači u organizaciji Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Srbije.

– Gospodin Nikšić očekuje da demantujemo netačne navode o održavanju vježbe između jednog bh. entiteta i Srbije. Naravno da nije riječ o vježbi u organizaciji entiteta RS i Srbije. Nikšiću je valjda poznato da u Bosni i Hercegovini postoje samo Oružane snage Bosne i Hercegovine – rekao je Podžić.

Ponovio je da se radi o vježbi koja je “planirana u okviru regionalne saradnje predviđene Američko-jadranskom poveljom (Inicijativom A5)”.

– Ta Povelja označava strateško partnerstvo država članica sa ciljem integracija u evropske političke, ekonomske, bezbjednosne i odbrambene institucije. Američko-jadransku povelju osnovale su 2003. Albanija, Hrvatska, Makedonija i SAD kako bi se pomoglo državama aspirantima da se pridruže NATO-u – pojasnio je Podžić.

Precizirao je da su se Bosna i Hercegovina i Crna Gora zvanično pridružile Povelji 2008. godine, dok je Srbija dobila status posmatrača.


– To je redovna saradnja u okviru programa operativnih sposobnosti koje od nas zahtijeva NATO, te provjera operativnih sposobnosti i koncepta kojeg od nas traži NATO kroz regionalnu saradnju, a ne kako gospodin Nikšić tvrdi nešto protivno aktivnostima u procesu euroatlanskih integracija – zaključio je Podžić.

(StarMo)