Naslovnica BiH Podžić: Opet bih donio istu odluku

Podžić: Opet bih donio istu odluku

87
Sifet Podžić

Sarajevo — Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić je, nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije izglasao odluku o njegov smjeni, rekao da nije prekršio Zakon o odbrani BiH kada je donio odluku kojom je odgođena vojna vježba koju su planirale Oružane snage BiH i Vojska Srbije na Manjači od 9. do 16. oktobra 2021. godine.

Zbog takve odluke predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija zatražio je donošenje odluke o potvrđivanju smjene ministra odbrane BiH.

“Moje namjere kada sam odlagao vježbu između Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije bile su iskrene, ljudske i profesionalne da bih zaštitio živote i zdravlje naših vojnika, a pogotovo u toj sedmici kada sam donio odluku imali smo jednu sahranu u Doboju i jednu dženazu u Bratuncu. Žao mi je što je to otišlo na ovaj politički nivo”, rekao je Podžić, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Navedenu vježbu je odložio zbog epidemiološke situacije i malog broja vakcinisanih pripadnika Oružanih snaga BiH.

“Kada sam vidio današnje cifre zaraženih u Srbiji i Bosni i Hercegovini i danas poslije svega ovoga ponovo bi donio istu odluku. Danas me najviše razočaralo spominjanje tolikih krupnih riječi, kršenje Ustava, zakona, međunarodnih konvencija itd. Učestvovao sam u pisanju Zakona o odbrani i veoma dobro ga poznajem i odgovorno kažem da ni jedan stav, član ovog Zakona nije prekršen pri donošenju navedene odluke”, naglasio je Podžić.

(StarMo)