Naslovnica BiH Podžić: Ima tenkova i helikoptera, stižu oklopna vozila iz Turske

Podžić: Ima tenkova i helikoptera, stižu oklopna vozila iz Turske

166

Sarajevo — Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić u emisiji Pressing na televiziji N1 kazao je kako će se i BiH uključiti u naoružavanje, ali su problem trenutne blokade institucija. Otkrio je kako ni Srbija niti Hrvatska nisu probili kvote na osnovu sporazuma o naoružanju.

Na pitanje, hoće li se BiH uključiti u regionalnu trku u naoružanju, Podžić je kazao da sa ovakvom politikom i blokadama budžeta ići će vrlo sporo.

“Hoćemo, i mi se uključujemo. Ne bih ja to nazvao trkom u naoružanju. Bitno je da ni Srbija ni Hrvatska nisu probili kvote na osnovu sporazuma. Mi vršimo redovne inspekcije. Nije problem što se Srbija i Hrvatska naoružavaju, nego je problem što se BiH ne naoružava”, smatra Podžić.

“Moram pohvaliti naše pripadnike OS BiH zbog njihovog angažmana. Oni nam otvaraju rata svugdje. Dešavalo mi se da američki predstavnici po 10 minuta zahvaljuju zbog naših učešća u mirovnim misijama. Hvala Bogu, imamo jakih prijatelja. Ja sam 3. marta u Turskoj potpisao sporazum sa Vladom Turske koja će nam dati vojnu opremu u vrijednosti od 45 miliona KM”, dodao je Podžić.

Na pitanje, šta sada OS BiH imaju, Podžić je rekao da helikoptera i tenkova ima dosta.

“Doduše, helikopteri nisu svi operativni, ali ih ima dovoljno za gašenje požara koji je bio ljetos. Ali nije bilo političke volje. Imamo dovoljno i oklopnih transportera. Mislim da ćemo iz Turske najviše nabaviti oklopna vozila”, rekao je ministar odbrane BiH i dodao da je ugovor prošao sve procedure, samo se čeka odluka Doma naroda.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)