Naslovnica Mostar Poduzetnici: Mjere Vlade FBiH nisu stimulativne

Poduzetnici: Mjere Vlade FBiH nisu stimulativne

172

Mostar — Asocijacija poduzetnika Hercegovine oglasila se saopštenjem za javnost, u kojem su dali svoj osvrt na Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica epidemije koronavirusa, kojeg je predložila Vlada FBiH.

“Analizirajući sadržaj predloženog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, kojeg je usvojila Vlada Federacije BiH, odmah smo uočili kako predložene mjere nisu dovoljno stimulativne ni sveobuhvatne, kako bi se spasila radna mjesta i očuvale firme.

Također, uočljivo je da kriteriji za dobivanje pomoći za vrijeme trajanja stanja prirodne ili druge nesreće, te neposredno nakon toga, nisu dovoljno jasni i kod poduzetnika izazivaju dosta negativnih komentara i bojazni kako nisu pogođene prave i efikasne mjere”, kaže se na početku saopštenja.

Nadalje, pošto se kao referentni period za ostvarivanje pomoći uzima period u kojem su firme uglavnom normalno poslovale, poslodavci izražavaju skepsu u pogledu stvarnih šansi da dobiju pomoć kad ona bude najpotrebnija, a to su naredni mjeseci, koji će ujedno biti presudni za opstanak privrednih subjekata u realnom sektoru.

“Predlažemo da se svim onim sektorima kojima je zabranjen rad ili imaju naglašeno veliki pad prihoda, osigura naknada u visini minimalne bruto plate, jer se jedino tako mogu spasiti radna mjesta.

Treba također preispitati i veći broj predloženih mjera koje idu na ruku poslodavcima koji su ranije bili nesolidni u poslovanju ili su poslovali s gubicima, jer neke predložene izmjene odredbi u zakonodavstvu i finansijsko-bankarskom sektoru upravo idu takvima na ruku, a poslodavci koji su u periodu do izbijanja krize dobro poslovali, ne dobivaju praktično ništa”, konstatuje se u saopštenju.

Asocijacija poduzetnika Hercegovine ističe dva zahtjeva koje se ne bi smjelo ni pod koju cijenu zaobići u Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica. To je da se realnom sektoru omogući neplaćanje minimalnih doprinosa najmanje tri, idealno narednih šest mjeseci, refundiranje minimalne plate i doprinosa za zaposlene u onim firmama kojima je naređeno privremeno obustavljanje rada ili je došlo do značajnog pada prihoda, te obračun i plaćanje PDV-a tek po naplati izdate fakture, navodi se u saopštenju.

(StarMo)