Naslovnica BiH Poduzetnici Hercegovine: Zašto izostaje reakcija Ministarstva finansija?

Poduzetnici Hercegovine: Zašto izostaje reakcija Ministarstva finansija?

105
ministrica finansija FBIH, Jelka Milićević; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Nakon što je objavljen Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji BiH, uslijedile su brojne, argumentirane reakcije poduzetnika, ekonomskih analitičara i stručnjaka za tu oblast, uz apel Ministarstvu finansija da promijeni Pravilnik i pribjegne drugim rješenjima, koja neće opteretiti realni sektor, saopšteno je iz Asocijacije poduzetnika Hercegovine (APH).

“Nažalost, ne možemo svjedočiti adekvatnoj reakciji Vlade FBiH, odnosno resornog ministarstva, koji i dalje insistiraju na promjeni fiskalnih uređaja, dok poduzetničke organizacije i analitičari smatraju kako bi softversko rješenje zadovoljilo obje strane.

Podsjećamo, prema procjenama Vlade FBiH do 14. maja 2020. godine aktivno je bilo 83.547 fiskalnih uređaja, a Pravilnik propisuje obavezu njihove zamjene novim, što za privrednike u FBiH znači izdatak od najmanje 60 miliona KM”, navode iz APH-a.

Smatraju da je Ministarstvo finansija Federacije Bosne i Hercegovine, objavom novog Pravilnika o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine u Službenim novinama, “to učinilo u krajnje pogrešnom trenutku”.

“Naime, Ne treba zaboraviti da se privreda, pogotovo realni sektor, već više od 18 mjeseci bori s posljedicama i poremećajima koje je izazvala pandemija Covida-19, te bi dodatni udari na finansijske tokove u mnogim kompanijama imali teške posljedice.

Podsjećamo također da je Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine objavljen usprkos činjenici da je Parlament FBiH odbio usvojiti zakon i uvođenje novih troškova privrednicima, te dao jasne smjernice da se krene u softversku fiskalizaciju koja je daleko povoljnija i efektivnija od zamjene postojećih fiskalnih kasa.

Ukoliko se, dakle, kako mnogi to argumentirano dokazuju, softverskom fiskalizacijom može dobiti isti efekat kao i zamjenom fiskalnih kasa, nema razloga da se u FBiH ne primijeni ovakva metoda”, dodaje se u saopštenju APH-a.

Još jedno pozivaju nadležno ministarstvo i Vladu FBiH da promijene pravilnik o zamjeni fiskalnih kasa, te da se uspostavi dijalog putem kojeg bi se došlo do novog rješenja, stoji na kraju saopštenja za javnost Upravnog odbora Asocijacije poduzetnika Hercegovine.

(StarMo)