Naslovnica BiH Poduzetnici Hercegovine: Sami nećemo moći izdržati

Poduzetnici Hercegovine: Sami nećemo moći izdržati

462
foto: ilustracija

Mostar — Poštujući u punoj mjeri i bez ikakvih zadrški aktivnosti koje se poduzimaju na svim nivoima u našoj zemlji, Asocijacija poduzetnika Hercegovine želi još jednom ukazati koje su mjere neizostavne, a u nadležnosti su Vlade Federacije i kantonalnih vlada, saopšteno je u petak iz Asocijacije poduzetnika Hercegovine.

U saopštenju se ističe kako svi trebaju uzeti u obzir kako se u vrijeme velike društvene prijetnje izazvane koronavirusom, “privrednici i stanovništvo u našoj zemlji samoorganiziraju, prepušteni su sami sebi, po ne zna se koji već put”.

“S obzirom da se na ovu borbu pripremamo i provodimo više-manje sami, od vlasti tražimo da nam olakšaju makar preživljavanje za vrijeme i neposredno nakon ove virusne nepogode”, navodi u saopštenju Asocijacija privrednika Hercegovina i zahtjeva ultimativno da se odobri plaćanje PDV po naplaćenoj fakturi, da se smanje trošarine/akcize za 50 posto, da se garantira nesmetano korištenje usluga kao što su telefoni, električna energija, internet, komunalne usluge i slično, s odgodom plaćanja do prestanka stanja nesreće, te da se uvede dohodak za sve uposlene u visini 500 KM od 1. aprila, gdje će privatnici preuzeti neto platu, a država sve doprinose na sebe.

“Istovremeno predlažemo da se svim korisnicima budžeta od općinskog do federalnog uvedu iste mjere. Svjesni smo da samo zajedno možemo opstati. Da bismo spriječili masovna otpuštanja, treba nam svima osigurati minimalnu egzistenciju idućih šest mjeseci. Sami, bez pomoći izvršne vlasti, ovo nećemo moći izdržati”, poručuju članovi Asocijacije poduzetnika Hercegovine.

(StarMo)