Naslovnica Mostar Poduzetnici Hercegovine: Prijeti nam “ekonomski cunami”

Poduzetnici Hercegovine: Prijeti nam “ekonomski cunami”

525
foto: ahiva - ilustracija

Mostar — Asocijacija poduzetnika Hercegovine (APH) u saopštenju za javnost podsjeća da je među prvima upozoravala izvršnu vlast u Bosni i Hercegovini o razornim posljedicama pandemije.

“Pozivali smo da se spriječi scenario u kojem bi najveći teret podnio realni sektor, jer bi se to poput bumeranga vratilo svima u lice i negativno odrazilo na sve segmente društva”, navode u saopštenju, te podsjećaju na riječi federalnog premijera Fadila Novalića kako se mora “na sve načine pomoći proizvodnim firmama i njihovim radnicima, jer bez njih nema ni budžeta, ni javnog sektora ni države”.

Iz APH-a navode kako smo već svjedoci da se poteškoće, s kojima se suočavaju privrednici, negativno odražavaju na pad prihoda zavoda zdravstvenog osiguranja, zbog smanjenja uplata doprinosa.

“APH stoga zahtijeva od svih nivoa vlasti, a posebno Vlade FBiH i Vijeće ministara BiH, da se još konkretnijim mjerama od dosadašnjih uključe u zaštitu privrednih subjekata, s naglaskom na realni sektor, što je već više puta poručeno iz Asocijacije poduzetnika Hercegovine.

Mjere treba donijeti bez odlaganja najkasnije do 3. aprila 2020. i one trebaju sadržavati sve ono što će pomoći očuvanju firmi i poduzeća, a time i radnih mjesta, odnosno koliko je moguće stabilne ekonomske situacije nakon što kriza bude iza nas”, poručuju članovi ove asocijacije.

Navode i kako “svi moramo podnijeti teret a ne samo realni, privatni sektor”.

Asocijacija poduzetnika Hercegovine zahtijeva donošenje zakonskih uredbi kojima se regulira plaćanje PDV-a tek po naplaćenoj izdanoj fakturi, počevši od marta ove godine, preuzimanje tereta doprinosa i poreza na dohodak od strane vlasti u periodu dok traje stanje nesreće, sufinansiranje u visini minimalnih plata zaposlenih koji budu spriječeni raditi svoj posao iz razloga koji su direktno izazvani mjerama za sprječavanje širenja pandemije, te odgodu plaćanja akontacije poreza na dobit do kraja stanja nesreće.

“Ukoliko se ne donesu ove mjere do 3. aprila 2020. ili ne prihvate zakonodavne smjernice, naša je procjena da ćemo zaključno sa 31. majem 2020. imati najmanje 150.000 dodatnih nezaposlenih u evidenciji službi za zapošljavanje.

Iz svakodnevne razmjene podataka s našim partnerima iz inostranstva svjesni smo već pristigle ekonomske krize. APH se stoga nudi kantonalnom, federalnom i državnom nivou kao partner iz prakse u pripremi otpora nadolazećem ekonomskom cunamiju”, dodaje se u saopštenju.

Iz APH-a ističu i da vlasti također moraju osigurati nesmetane nabavke dezinfekcijskih i drugih zaštitnih sredstava, kako bi se maksimalno zaštitilo zdravlje zaposlenih u firmama i poduzećima. Smatraju kako sve mjere koje traže udruženja kao što je APH, kao i Krizni štab poslodavaca, trebaju biti na snazi sve do 01. 07. 2020, u privredi i u društvu u cjelini.

“Ujedno želimo ukazati kako krizni štabovi trebaju uzeti u obzir da sve mjere koje se poduzimaju moraju osigurati funkcioniranje proizvodnje i prometa u mjeri koja garantuje da neće doći do ekonomskog kolapsa”, stoji uz ostalo u saopštenju APH-a.

(StarMo)