Naslovnica Izdvojeno Poduzetnici Hercegovine: Ovim mjerama zaštititi realni sektor

Poduzetnici Hercegovine: Ovim mjerama zaštititi realni sektor

504
Mostar; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Asocijacija poduzetnika Hercegovina oglasila se u ponedjeljak uveče saopštenjem za javnost, u kojemm navode kako glavni cilj ekonomskih mjera nadležnih vlasti u BiH mora biti očuvanje radnih mjesta i privrednih subjekata.

“Uzimajući u obzir aktuelnu situaciju koju je u svijetu izazvala pandemija korona virusa, što se odrazilo i na našu zemlju, apeliramo na sve nivoe vlasti, a posebno Vladu FBiH i Vijeće ministara BiH, da se konkretnim mjerama uključe u zaštitu privrednih subjekata, s naglaskom na realni sektor.

Mjere treba donijeti bez odlaganja i one trebaju sadržavati sve ono što će pomoći očuvanju firmi i poduzeća, a time i radnih mjesta, odnosno koliko je moguće stabilne ekonomske situacije nakon što kriza bude iza nas”, navodi se u saopštenju.

Asocijacija poduzetnika Hercegovine u saopštenju zahtijeva donošenje uredbi kojima se regulira:

1. Plaćanje PDV-a tek po naplaćenoj izdanoj fakturi, počevši od ožujka/marta ove godine,

2. Preuzimanje tereta doprinosa i poreza na dohodak u razdoblju dok traje stanje nesreće,

3. Sufinansiranje plata zaposlenih koji budu spriječeni raditi svoj posao iz razloga koji su direktno izazvani mjerama za sprječavanje širenja pandemije,

4. Da se bankama uvede moratorij na naplatu rata kredita kako firmama, tako i zaposlenicima

5. Ukidanje 50 posto akciza/trošarina na gorivo,

6. O odgoda plaćanja akontacije poreza na dobit do kraja stanja nesreće.

7. Mogućnost da se svaki respirator, ili druga važna medicinska oprema, koji budu kupljeni i donirani, mogu odbiti od dobiti kompanije na kraju godine.

U Asocijaciji poduzetnika Hercegovina smatraju da vlasti također moraju osigurati nesmetane nabavke dezinfekcijskih i drugih zaštitnih sredstava, kako bi se maksimalno zaštitilo zdravlje zaposlenih u firmama i poduzećima.

“Ove, ali i druge mjere koje traže udruženja kao što je APH, kao i Krizni štab poslodavaca, trebaju biti na snazi sve do uspostavljanja normalnih odnosa u privredi i društvu u cjelini.

Ujedno želimo ukazati kako krizni štabovi trebaju uzeti u obzir da sve mjere koje se poduzimaju moraju osigurati funkcioniranje proizvodnje i prometa u mjeri koja garantuje da neće doći do privrednog kolapsa.

Ponovno ističemo da teret vanrednog stanja i usporavanja privrede ne može i ne smije biti stavljen isključivo na teret poslodavaca”, stoji u saopštenju.

(StarMo)