Naslovnica Mostar Poduzetnici Hercegovine: Hitno spasiti realni sektor

Poduzetnici Hercegovine: Hitno spasiti realni sektor

208
foto: ilustracija

Mostar — Asocijacija poduzetnika Hercegovine, slijedeći primjer ostalih dobronamjernih stanovnika BiH, u vrijeme krize izazvane pandemijom virusa COVID-19, aktivno pomaže u nabavci zaštitnih sredstava, opreme i ostalih materijala u predstojećoj zajedničkoj borbi, saopšteno je jutros iz te asocijacije.

“S velikom nevjericom i šokom suočavamo se sa spoznajom kako se s ovim pripremama kasni dvije do tri sedmice, a za to odgovornost snose zvaničnici u federalnim i državnim organima. Pitamo se šta se čekalo, odnosno jesu li odgovorni uopće svjesni svoga propusta, svoje zadaće koju nisu odradili?”, pitaju iz Asocijacije.

Tvrde i kako se iz dana u dan dešavaju “gafovi”, poput političkih prepucavanja federalnih i kantonalnih vlada, neevidentiranih ulazaka u BiH, arogancije, prikrivanja podataka, jeftinih medijskih poena, obećanih odricanja od plata, prijetnji tužbama u ovim izuzetno stresnim trenucima.

“Prestanite s tim! U ovo vrijeme velike društvene prijetnje izazvane koronavirusom, privrednici i stanovništvo u našoj zemlji se samoorganiziraju, doniraju, šiju maske, prepušteni su sami sebi, po ne zna se koji već put. Zar mislite da je dovoljno odobriti koji milion maraka i reći ‘Učinili smo svoje, sad se vi snađite za ostalo’?”, pitaju iz Asocijacije poduzetnika Hercegovine.

Tvrde kako se nako epidemije koronavirusa očekuje “ekonomski kolaps”. “Vjerujte nam da se kod naših zaposlenih javlja egzistencijalni strah šta će biti poslije. Strah koji možemo samo zajedno savladati”, poručuju u saopštenju.

Zato Asocijacija poduzetnika Hercegovine traži “odmah donošenje zakonskih odluka za konkretne mjere, kojima bi se osiguralo poduzetnicima i njihovim radnicima preživljavanje za vrijeme ove pandemije i određeni broj mjeseci nakon toga”.

Podsjećaju na na dio izjave premijera FBiH Fadila Novalića, koji je kazao da pare u budžet “ne padaju s Marsa, već ih uplaćuje privatni sektor, realni sektor kroz poreze”. “Ako stane privatni sektor, stat će i uplata poreza. A bez poreza nema novca ni u budžetu. I u tom slučaju nećemo više govoriti o smanjenju plata, već o tome da neće biti nikakvih plata u javnom sektoru, bez privatnog sektora. Zato javni sektor mora odmah priskočiti u pomoć privatnom sektoru, radnicima. Moramo jednu stvar dobro razumjeti. Tko god bude imao ikakav posao u idućem periodu, treba da na neki način pomogne sve one koji će, ne svojom voljom, ostati bez posla. Moramo na sve načine pomoći proizvodnim firmama i njihovim radnicima, jer bez njih nema ni budžeta, ni javnog sektora ni države”, podsjeća Asocijacija poduzetnika na riječi premijera Novalića.

“Šta treba odmah uraditi? Asocijacije poduzetnika Hercegovine traži hitno donošenje zakonske odredbe od Parlamenta i od Federalne vlade, do kraja sedmice, kojom se regulira plaćanje PDV-a po naplaćenoj fakturi, smanjenje trošarina/akciza za 50 posto do kraja godine, oslobađanje privatnih poduzetnika doprinosa na platu koji će do kraja godine svojim radnicima osigurati minimalni dohodak od 1. aprila, gdje bi privatnici preuzeli neto platu, a država doprinose. Iste mjere predlažu se i za sve budžetske korisnike od opštinskog do državnog nivoa”, navode iz Asocijacije.

(StarMo)