Naslovnica Mostar Područje DZ Stari grad: Zaraženi i vojnici, prosvjetari, djeca…

Područje DZ Stari grad: Zaraženi i vojnici, prosvjetari, djeca…

820

Mostar — U protekloj sedmici, na području grada Mostara koje pokriva Javna ustanova (JU) Dom zdravlja (DZ) Stari grad Mostar zabilježeno je 90 novozaraženih koronavirusom.

Time je epidemiološka slika u navedenom području, koje obuhvata oko 40 hiljada stanovnika, sve složenija, potvrdili su za portal StarMo iz navedene zdravstvene institucije, uprkos činjenici da je zabilježen i oporavak 37 pacinenata od bolesti koju izaziva virus korona – covid-19.

Naime, prostim poređenjem brojeva iz dvije različite faze epidemije na ovom području, može se vidjeti do kojeg nivoa je širenje zaraze povećano.

Prema podacima iz JU DZ Stari grad Mostar, u prvom dijelu prvog vala epidemije, do 16. juna, bilo je 26 zaraženih virusom korona (SARS CoV-2). Međutim, od početka jula, taj broj počeo je da raste, te je bilo mjesečno po 60 zaraženih na SARS CoV-2, tako da je do 16. septembra ukupan broj zaraženih iznosio 200 na SARS CoV-2, na području koje pokriva JU DZ SG Mostar.

“Poređenja radi, u zadnjih 14 dana imali smo 195 novozaraženih, to jest, sedmično 90 novozaraženih na SARS CoV-2, uz napomenu da čekamo još 65 rezultata koji nisu završeni, pa očekujemo još veći broj”, objašnjava u izjavi za portal StarMo koordinator za covid-19 u JU DZ Stari grad Mostar, Kamil Frko.

“Upozoravali smo da kada dođe period jeseni i sezonske gripe, vraćanja sa kolektivnih godišnjih odmora, da ćemo imati pogoršanu epidemiološku sliku. Nažalost, te tvrdnje su se obistinile, te sada upozoravamo, ako nastavi epidemija da ide ovom brzinom, da bi na dnevnom nivou mogli imati do 80 zaraženih na SARS CoV-2 u periodu od narednih mjesec dana”, naglašava Frko.

Treba napomenuti da je od početka bilo pet smrtnih slučajeva, izazvanih koronavirusom sa područja koje pokriva JU DZ Stari grad Mostar, a riječ je o pacijentima rođenim 1949., 1956., 1950., 1971., te 1933. godine, od kojih je četvero bilo muškog i jedno ženskog spola. Trenutno je s ovog područja na mostarskom covid-odjelu pet pacijenata, tri pacijenta muškog spola, rođenih 1950., 1948., 1962., te dvije žene 1954. i 1967. Godište, napominju iz Doma zdravlja Stari grad.

“U našoj ustanovi, od početka epidemije, imali smo 10 pozitivnih radnika na SARS CoV-2, od kojih je 8 medicinara i 2 radnika iz tehničke službe. Od spomenutih 10, 5 je pozitivno u zadnjih 14 dana od kojih se jedan oporavio od SARS CoV-2. Troje radnika je sa blažim simptomima uz simptomatsku terapiju, dok jedan radnik je razvio pneumoniju od SARS CoV-2 i srednje tešku kliničku sliku i unazad dva dana situacija mu se stabilizovala”, kazao nam je Kamil Frko.

On navodi i da su u zadnjih 14 dana imali pozitivna dva pripadnika Oružanih snaga BiH, koji pripadaju tom Domu zdravlja, te 16 radnika koji su zaposleni u prosvjetnim ustanovama, zatim 16 djece koja pohađaju razrednu, te 12 djece koja idu na predmetnu nastavu.

“Nadamo se da će doći do povećane kontrole inspekcije, MUP-a, uvođenja mjera da su obavezne maske na otvorenom prostoru i da će se narod napokon početi pridržavati epidemioloških mjera koje su propisane i jasno definisane”, naglašava koordinator za covid-19 u JU DZ Stari grad Mostar, Kamil Frko i dodaje:

“Medicinski radnici u našoj ustanovi su premoreni, fizički, psihički i materijalno i, ako epidemija bude rasla ovim tempom, doći će do loma zdravstvenog sistema. Naša 21 ambulanta, u prosjeku, na dnevnom nivou ima 800 pregleda, gdje smo izuzeli usluge hitne medicinske pomoći, laboratorije, radiologije, pulmološke ambulante, medicine rada, fizijatrije, HES-a, pedijatrije, neuropsihijatrije, ginekologije, stomatologije te, kad sve to uzmemo u cjelinu, imamo oko 1200 usluga dnevno.

To je ogroman obim posla, te pogoršana epidemiološka slika nas je dovela do premorenosti, jer pacijenti dobivaju usluge kao da nije stanje epidemije. Da bi zdravstvo opstalo, bit će neophodno napraviti drugačiji plan rada i odrediti prioritete, naravno, uz odobrenje Ministarstva zdravstva i Vlade od kojih očekujemo pomoć”, rekao je Kamil Frko.

(StarMo)