Naslovnica Izdvojeno Podrška iz BiH novinaru Indexa

Podrška iz BiH novinaru Indexa

307

Zagreb/Sarajevo — Novinar portala Index iz Zagreba, kojeg je hrvatska policija privela u ponedjeljak ujutro, dobio je podršku kolega iz Bosne i Hercegovine, koji su potpisivali peticiju nakon njegovog hapšenja.

Index je objavio da je novinar i kolumnista Gordan Duhaček proglašen krivim na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu zbog dvije objave na Twitteru. Zbog vrijeđanja policije, odnosno zbog tvita u kojem je napisao skraćenicu ACAB, Duhaček je kažnjen novčanom kaznom od 200 maraka (754 kune). Za pjesmicu ‘Govna Velebita’ presuda će biti izrečena za tri dana.

“Bilo je jako bizarno. Trebao sam letjeti za Njemačku, mene su na Plesu odveli sa strane i onda se ispostavilo da postoje ti neki optužni prijedlozi. Tamo sam čekao nekih sat, sat i pol”, rekao je Duhaček, prenosi Patria.

“Iz zračne luke su me odvukli na Trešnjevku u stanicu, tamo su me zatvorili u ćeliju. Tada sam shvatio da sam uhićen, a da mi to ništa nije rekao”, dodao je Duhaček.

“Terete me za jedan tvit na kojem piše ACAB. A druga stvar, tereti me se jer sam iz zezancije satirički objavio verziju Vile Velebita koja se referira na fekalije koje se izlijevaju u Jadran. Tu sam optužen zbog vrijeđanja moralnih osjećaja građana, uvrijedila ih je prerada stare pjesmice koju nitko ne pjeva”, rekao je Duhaček.

On je poručio da je Hrvatska postala država u kojoj ‘kada vikneš ACAB, premijeru ćaća ili HDZ lopovi, završiš iza rešetaka’, rekao je Duhaček.

Peticiju podrške Gordanu Duhačeku u Bosni i Hercegovini potpisali su:

Armin Aljović, Patria

Lejla Skenderagić, Hayat TV

Semira Degirmendžić,

Edin Borovina, Fokus

Slađan Tomić, TV1

Marko Divković,

Zorica Jorgić, BHT1

Fedžad Forto, Fena

Adnan Krdžalić, Tuzlanski.ba

Adla Dizdar Hodžić, FTV

Dženeta Sarić-Kozić, Hayat TV

Emir Babović, Face TV

Mirsada Demirović Lingo, Nezavisne novine

Zinaida Đelilović, Oslobođenje

Amina Čorbo-Zećo, Patria

Elma Begović-Omerašević, Hayat TV

Fatima Šehović, Face TV

Jasmin Begić, TVSA

Merisa Turković, OBN

Nedžad Abdić, Media Centar IZ BiH

Aida Fazlić, BHT1

Zana Džubur, BHT1

Teo Zorić, BHT1

Amela Pokvić, BHT1

Sedin Salić.

(StarMo)