Naslovnica Politika Podnesena prijava zbog izbora u Mostaru

Podnesena prijava zbog izbora u Mostaru

611
foto: RSE

Mostar — Četvero nezavisnih kandidata na proteklim izborima u Mostaru podnijelo je Tužilaštvu Hercegovačk-neretvanskog kantona krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca zbog, kako su naveli, teške povrede izbornog procesa.

Oni su već dan nakon održanih izbora upozoravali na brojne nepravilnosti. Ponovno brojanje na samo 14 biračkih mjesta i 2 oduzeta mandata samo je kap u moru nepravilnosti koje su pratile mostarski izborni proces. On je narušen, a povjerenje građana je poljuljano i zbog toga netko mora odgovarati-poručuje četvero bivših nezavisnih kandidata.

“Ono što smo uradili je jednostavno iz potrebe. Po našim saznanjima desetak vijećnika ne bi trebali biti u Gradskom vijeću. Na stranu stranke koje su dobile, ali mandat pripada pojedincu, osobi”, kazao je Marin Bago bivši kandidat na izborima u Mostaru, prenosi federalna.ba.

Upozoravali su i na manipulacije u Gradskoj izbornoj komisiji, ali i biračkim odborima koji, smatraju, nisu bili efikasno i pravilno obučeni za rad. Problema je bilo i s mobilnim covid timovima. Brojne osobe pozitivne na koronavirus nisu mogle glasati, a da za to niko nije snosio odgovornost.

Jedna od njih je i Maja Popovac, također kandidatkinja na mostarskim izborima koja je sve prijavila i Gradskoj, ali i Centralnoj izbornoj komisiji, ali odgovor do danas nije dobila. Od Tužilaštva HNK-a traže da što hitnije istraže brojne dokumentirane nepravilnosti i tako vrate dignitet izbornom procesu, ali i povjerenje građana u rad institucija.

(StarMo)