Naslovnica Život Podijeljeni Oscari, bio i incident

Podijeljeni Oscari, bio i incident

117
foto: agencije

Hollywood — Film “Coda” dobio je Oskara za najbolje ostvarenje na 94. dodjeli nagrade Američke filmske akademije.

Na dodjeli je trijumfovao naučnofantastični blokbaster “Dina”, koji je osvojio šest Oskara u kategorijama za najbolji zvuk, muziku, scenografiju, montažu, fotografiju i vizuelne efekte.

Film “Coda” bio je nominovan u tri kategorije i osvojio je nagradu i za sporednu mušku ulogu, adaptirani scenario i najbolji film, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Oskara za najbolju mušku ulogu dobio je Will Smith za ulogu u filmu “Kralj Richard”, a najbolja glumica je Jessica Chastain za ulogu u filmu “Oči Tammy Faye”.

Najbolji reditelj je Jane Campion za film “Noć psa”, dok je Kenneth Branagh osvojio Oskara za najbolji originalni scenario za dramu “Belfast”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ariana Dubozi je dobila Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu u ostvarenju “Priča sa zapadne strane”, a Troy Kotsur, gluhonijemi glumac, za sporednu mušku ulogu u filmu “Coda”.

Najbolji inostrani igrani film je japansko ostvarenje “Povezi me” čiju režiju potpisuje Ryusuke Hamaguchi.

Ceremoniju dodjele Oskara obilježio je incident u kojem je glumac Will Smith ošamario kolegu Chrisa Rocka, nakon što je pomenuo njegovu suprugu na sceni.

U trenutku koji je u početku izgledao kao jedan od gegova koji oživljavaju televizijsku emisiju Oskara, Smith je krenuo na binu i ošamario Rocka nakon što se voditelj našalio na račun glumčeve supruge, Jada Pinkett Smith.

Međutim, ubrzo je postalo jasno da to nije bio dio scenarija jer je Smith, koji se vratio na svoje mjesto, razmijenio uvrede sa Rockom, šokirajući publiku u Dolby teatru, prenosi agencija Associated Press.

(StarMo)