Naslovnica BiH Podignuta optužnica: Ubijali bošnjačku djecu, žene, starije osobe..

Podignuta optužnica: Ubijali bošnjačku djecu, žene, starije osobe..

95

Sarajevo — Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Milenka Samardžije zvanog ‘Travko’ i Žabac i Koste Stanić zvanog Kole.

Optuženi se terete da su, kao pripadnici MUP RS– Sokolac, zajedno sa više osoba, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba, te izravno, svjesno i voljno sudjelovali u ubojstvima civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i žena, djece i starijih osoba, koji ni na koji način nisu sudjelovali u neprijateljstvima i vojnim operacijama.

U optužnici se navodi da su optuženi u mjesecu septembru 1992. godine, sudjelovali u prisilnom odvođenju civila iz njihovih kuća, transportu vojnim kamionom i strijeljanju na obali rijeke Drine, ukupno 22 žrtve, iz obitelji Sarajlić, Sejmenović i Malagić, koji su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja a njihova tijela bačena u rijeku Drinu.

Optuženi se terete da su osobno i izravno sudjelovali u strijeljanju i ubojstvima žrtava, od koji je najstarija bila žena od 72 godine, a najmlađa dječak koji je imao šest godina.

U navedenom zločinu ubijeno je pet žrtava koje su bile mlađe od 18 godina.

Optuženi Samardžija, također se tereti da je 10-ak dana prije navedenog zločina, sudjelovao u nezakonitom prisilnom odvođenju trije civila bošnjačke nacionalnosti iz njihovih domova i javnih mjesta, u prostorije policijske stanice, gdje je žrtve mučio i zlostavljao, te nakon toga prevezao žrtve do obale rijeke Drine u mjestu Balatun, gdje je pucanjem iz blizine iz vatrenog oružja, osobno usmrtio tri civila.