Naslovnica BiH Podignuta optužnica protiv “Ravnogoraca”

Podignuta optužnica protiv “Ravnogoraca”

338

Sarajevo — Tužilac Odjela III Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv nekoliko pripadnika Ravnogorskog pokreta zbog događaja iz marta 2019. godine.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, optuženi pripadnici “Ravnogorskog pokreta” terete se da su na području Višegrada i okoline, u mjesecu martu 2019. godine, svojim djelima, radnjama i postupcima, javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u Bosni i Hercegovini.

Optužnica je podignuta protiv:

1. Sladojević Dušana, zvanog “Krvce” i “Čiča”, rođenog 1957. godine u Ključu
2. Aleksić Slavka, zvanog “Vojvoda”, rođenog 1956. godine u Bileći
3. Lečić Riste, rođenog 1963. godine u Trebinju.

Optuženi se terete da su dana 10. 03. 2019. godine, učestvovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”, prenosi N1.

Optuženi se terete da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske” i optuženi Aleksić učestvovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Optuženi Lečić Risto tereti se da je prilikom okupljanja na trgu, započeo sa pjevanjem pjesme uz gusle, kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvao uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima iz člana 145. Krivičnog zakona BiH.

(StarMo)