Naslovnica Mostar “Pod lupom”: Izborni dan u Mostaru započeo bez većih problema

“Pod lupom”: Izborni dan u Mostaru započeo bez većih problema

196

Mostar — Nevladina i nestranačka Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom”, koja nadgleda nedjeljne lokalne izbore u Mostaru, prve nakon 12 godina, saopćila je iza 9 sati da je “izborni dan u Gradu Mostaru započeo bez većih problema”.

U saopćenju se navodi da su posmatrači Koalicije „Pod lupom“ do sada propratili uređenje i otvaranje biračkih mjesta, a nastavit će pratiti proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta i proces brojanja glasova.

“Skoro svim posmatračima Koalicije ‘Pod lupom’ omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni. Problem u pristupu posmatrača biračkom mjestu zabilježen je u samo jednom slučaju koji je odmah riješen sa Gradskom izbornom komisijom Grada Mostara”, navode iz te koalicije.

U saopćenju stoji i da na 18,3 % biračkih mjesta, svi članovi biračkog odbora nisu ispoštovali obavezu da budu prisutni na biračkom mjestu u 6 sati, dakle sat vremena prije otvaranja biračkih mjesta. Prema koaliciji “Pod lupom”, 4,2 posto biračkih mjesta nije uređeno prema instrukcijama Centralne izborne komisije (CIK) BiH o postupanju oragana za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije COVID-19.

“Na skoro polovini biračkih mjesta nije istaknuta lista članova biračkog odbora na kojoj se može vidjeti kojem političkom subjektu pripadaju članovi biračkog odbora. Koalicija ‘Pod lupom’ naglašava da je neophodno objavljivati liste članova biračkih odbora sa nazivom političkih subjekata umjesto šifri, kako bi se dao doprinos transparentnosti izbornog procesa”, navodi se u saopćenju.

Navode i primjer da na biračkom mjestu 153 A 038 nedostaje 29 glasačkih listića za trku za Gradsku izbornu jedinicu, u odnosu na broj birača upisanih u Centralni birački spisak za to biračko mjesto.

“Ručno brojanje glasačkih listića prije otvaranja biračkog mjesta nije izvršeno na tri biračka mjesta. Na svim biračkim mjestima izuzev jednog, glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta. Tajnost glasanja je osigurana na svim biračkim mjestima, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao”, navode iz koalicije “Pod lupom”.

U saopćenju se navodi i da je postotak biračkih mjesta, otvorenih tačno u 7 sati, 76,8 posto, dok su preostala biračka mjesta otvorena sa kašnjenjem do sat vremena.

Inače, koalicija “Pod lupom” izvjestila je i kako je na izborni dan u Gradu Mostaru angažirala 240 građanskih, nestranačkih posmatrača, koji će posmatrati cjelokupni izborni proces na svim biračkim mjestima u Gradu Mostaru kao i u Gradskoj izbornoj komisiji Grada Mostara.

Iz Koalicije su takođe pozvali sve građane i građanke Mostara da prijave izborne nepravilnosti besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem linka: https://bih2020.electionsobserver.org/neregularnosti/

(StarMo)