Naslovnica Mostar Počinje Mostarski teatarski festival

Počinje Mostarski teatarski festival

263

Mostar — U petak, 28. augusta na Memorijalnoj sceni 2532 sa početkom u 20,30 sati počet će 45. Mostarski teatarski festival – Festival autorske poetike, saopšteno je iz Mostasrskog teatra mladih.

Iako slavljenički, odvijat će se u potpuno drugačijim okolnostima od uobičajenih. Poštujući epidemiološke mjere i računajući na sigurnost učesnika festivala gostujućih 7 predstava, odabranih za zvanični program, publici će biti dostupne na online platformi, a domaćih 7 predstava ići će u sali.

Distanca u gledalištu i maska su obavezni. Festival će otvoriti dvoje mladih glumaca eMTeeM-a dobitnika posljednje eMTeeM-ove godišnje nagrade za glumačka ostvarenja Sarah Sarić i Faris Količić, a potom će biti izveden rad u procesu “GAME”. Radi se o predstavi koja nastaje na materijalu dobivenom kroz realizaciju 15 dramskih radionica sa migrantima iz Migrantskog kampa Salakovac. Sve je to dio projekta IMPACT.

Projekt IMPACT – Uključivanje je važno! Korištenjem scenskih umjetnosti do kohezije i tolerancije koji je sufinanciran od Evropske komisije kroz program Erasmus Plus, KA 2 Strateška partnerstva u području mladih / inovacija. Implementirajuća organizacija u BiH je @Agencija lokalne demokratije Mostar, a nosilac projekta je VidensCenter for Integration – VIFIN (Vejle / Denmark).

Osnovna ideja projekta je pružanje mogućnosti za zabavu i socijalnu uključenost izbjeglica na Zapadnom Balkanu korištenjem pozirišnih i umjetničkih strategija. Tokom prve faze, projekat će promovirati saradnju i razmjenu najboljih praksi među evropskim pozorišnim kućama s prethodnim iskustvom u radu s izbjeglicama i balkanskim umjetničkim grupama. Tokom ove faze razvit će se strategija socijalnog uključivanja. Tokom druge faze, balkanske umjetničke grupe provodit će gore izrađene strategije kroz umjetničke radionice s izbjeglicama i lokalnim zajednicama Zapadnog Balkana i na kraju će provesti završne izvedbe. Treća faza posvećena je masovnoj komunikacijskoj i diseminacijskoj kampanji objavljivanjem smjernica o tome kako koristiti izvedbene umjetničke strategije za socijalno uključivanje, promotivni video i ankete.

Svečana premijera predstave “GAME” očekuje se u toku septembra kao kruna projekta, a poslije premijere trebalo bi da se izvede širom BiH. U predstavi igraju: Sara Kljajić, Edina Delalić, Irma Lipovac, Ali Kamer Aksoy, Haris Habibija i Haris Pašić, a predstava je autorski projekat Seada Đulića, saopšteno je iz MTM-a.

(StarMo)