Naslovnica Mostar Počinje manifestacija “Sve je premostivo”

Počinje manifestacija “Sve je premostivo”

101

Mostar — Manifestacijom “Sve je premostivo“ koja će se održati od 21. juna do 10. augusta, obilježit će se 17. godišnjica završetka obnove Starog mosta i 16. godišnjica upisa Mostara na listu UNESCO-ove kulturne baštine.

Raznovrstan program održavat će se na otvorenom i bit će besplatan, a organizatori programa su kulturne ustanove i organizacije u Gradu Mostaru.

Program finansira Grad Mostar kojem se pridružilo i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Manifestacija počinje 21. juna, prvog dana ljeta na koji se obilježava i Svjetski dan muzike, a mostarski Simfonijski orkestar održat će koncert na otvorenom, u gradskom parku “Zrinjevac”, pod nazivom “Prijatelji zauvijek”.

Prema riječima direktorice Simfonijskog orkestra Mostar Snježane Zovko, riječ je o večeri opernih arija iz najpopularnijih opereta, mjuzikala i opera.

Mostarska publika tako će moći uživati u arijama iz Mocartovih opera, ali i mjuzikla Endrua Lojda Vebera.

Na platou ispred Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače 1. jula održat će se koncert “Split u Mostaru” u izvedbi puhačkoga orkestra “Hrvatska glazba Mostar”, dok je za 12. jula vokalno najavljen instrumentalni koncert poznatog ansambla “Lado” iz Zagreba “Sako leto ima i nekaj novoga”.

“Kroz program koncerta Ladovi solisti i muzičari prikazat će muzičku baštinu Moslavine, Posavine i Zagrebačkog prigorja, Slavonije, Baranje, Bačke Podravine, Međimurja i Dalmacije”, rekao je direktor Hrvatskog doma hercega Stjepana kosače Danijel Vidović na konferenciji za medije u Mostaru, prenosi Fena.

Za početak jula predsjednik Udruženja Down sindroma Igor Ledić najavio je likovnu radionicu u kojoj će učestvovati učenici osnovnih škola s poteškoćama u razvoju i učenici redovnog razvoja.

Radionica će se održati u turskom kulturnom centru “Yunus Emre”, a radit će se kolaži s dva UNESCO-ova motiva – stećci i Stari most.

Rock School planiran je za juli, a najavljeni su koncerti učenika te škole i DJ partyji.

Direktor Centra za kulturu Senad Suljić najavio je za 23. juli nastup nekoliko muzičkih grupa, odnosno umjetnika.

Riječ je o Blues karavanu, Smooth Grooveu i Mostar Big Bandu.

Istoga dana, bit će otvorena izložba u sklopu ovogodišnje manifestacije “Mostarsko kulturno ljeto”, a riječ je postavci arhivske građe o Starom gradu te njegovom razvoju od restauracije do obnove 2004. godine, odnosno godinu dana kasnije kada je uvršten na listu UNESCO-ove kulturne baštine.

Iz Muzičkog centra Pavarotti za 30. juli najavljuju koncert mostarskog benda “Lijep ljepši najljepši” i hip – hop muzičke grupe “Helem nejse”.

Asistentica Grada Mostara za saradnju s Organizacijom gradova svjetske baštine Senada Demirović Habibija najavila je još jednu radionicu u nizu, a koje se održavaju 16 godina u periodu obilježavanja i obnove Starog mosta i upisa na UNESCO-ovu listu.

Tom prilikom, djeca od 10 do 16 godina imat će priliku napraviti “mustru za mostarsku šaru mostarskoga ćilima”.

Šefica Službe za kulturu Grada Mostara Inga Dragoje Mikulić je za 31. juli najavila koncert KUD Blagaj u Starom gradu, a za sami kraj manifestacije, 10. augusta, književno veće posvećeno hercegovačkim pjesnicima koje će u bašti Ćorovića kuće moderirati Nedžad Maksumić i Dijana Maksumić.

(StarMo)