Naslovnica Mostar Počinje Festival književnosti i kulture Poligon

Počinje Festival književnosti i kulture Poligon

81
Mirko Božić; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Festival književnosti i kulture Poligon počinje u četvrtak, 14. oktobra, a tema festivala je Evropa – obećanje budućnosti, saopštili su organizatori.

I ove godine, na nekoliko lokacija u gradu Mostaru ugostit će najveća imena regionalne književne scene. Festival u četvrtak otvaraju Monika Herceg i Namik Kabil. U petak je likovna radionica sa Majom Rubinić i performans Anteja Jelinića i Matka Abramovića, nakon čega će se predstaviti hercegovački književnici Adnan Žetica i Adnan Repeša. Festival u subotu zatvaraju Radmila Petrović i Ivana Maksić.

Večeras će u Knjižari Ivo Andrić u Mostaru biti upriličen program Poligon offline, kao uvod u festivalske aktivnosti, a Mirko Božić, književnik i direktor festivala ugostit će mostarsku pjesnikinju Anitu Pajević, gdje će razgovarati o njenoj posljednjoj zbirci poezije Redukcije.

Ovogodišnja tema festivala bavi se svime s čime se suočavamo u ovo doba epidemije i njenim učincima na umjetnost i književnost. Čak i u normalnim uslovima mnogi projekti, autori i autorice, umjetnici i umjetnice imaju problema s dobivanjem sredstava ili podrške za svoj rad, što utiče na cjelokupan ekosistem kulture.

A sada je to još naglašenije, jer se ne zatvaraju samo robne kuće i restorani zbog nemogućnosti reaktiviranja nakon pandemije, već nešto što uzimamo zdravo za gotovo: ljude i mjesta koja našim zajednicama daju čvrst identitetski koncept, navode organizatori.

“Izuzetno sam sretan da će se festival održati i ove godine, šesti put za redom, uprkos pandemiji i svemu što živimo posljednje dvije godine. Od prošlogodišnjeg Poligona do danas, svijet se mnogo promijenio i morali smo početi promišljati stvarnost na druge načine. Upravo odatle je došla ideja za ovogodišnju temu festivala, kako bismo sagledali sve probleme s kojima se suočavaju književnici i književnice, ali i promislili perspektivu budućnosti”, kaže Mirko Božić, direktor festivala.

Umjetnička produkcija se naglo zaustavila u posljednjih godinu dana, odgođenim festivalima, otkazanim boravcima, čitanjima, koncertima ili predstavama. Ugrožen je sistem na koji se kreativni pojedinci oslanjaju na svoj prihod i rad, te su mnogi prisiljeni da posegnu za svojoj ušteđevinom, pod uslovom da je imaju.

Autori i autorice koji gostuju ove godine na Poligonu etablirani su u regiji i dobivaju značajnu pažnju u srodnim medijima, događajima i izdavaštvu. Razgovarat će se o promjeni njihovih okolnosti i o tome kako su uticali na njihov kreativni opus. Za šta se danas zalaže Evropa? Na koji način umjetnost promatrati kao važnu dodatnu vrijednost, umjesto kao nešto što je tek opravdanje za velike projekte s ograničenim dosegom? Kako nam književnost može pomoći u krizi? Je li Unija ispunila svoja obećanja i šta su ona uopšte? Pisci mogu igrati važnu ulogu u ovom diskursu, zbog čega Poligon 2021 pruža platformu za to, saopšteno je iz organizacije Festivala.

(StarMo)