Naslovnica Region Počinje dvodnevni sastanak delegacija Kosova i Srbije

Počinje dvodnevni sastanak delegacija Kosova i Srbije

201

Washington — U Bijeloj kući u Washingtonu danas počinje dvodnevni sastanak delegacija Srbije i Kosova u sklopu nastavka njihovog dijaloga.

Domaćini skupa su specijalni izaslanik američkog predsjednika za pregovore Kosova i Srbije Richard Grenell i savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD Robert O’Brian, dok će delegacije Srbije i Kosova predvoditi predsjednik Aleksandar Vučić i premijer Avdullah Hoti, podsjeća Patria.

Izvori bliski američkoj administraciji naveli su da SAD nemaju “tajni plan” i da će teme biti ekonomske. Po njihovim riječima, razgovarat će se o tri sporazuma koje su dvije strane postigle: o ponovnom uvođenju avio-linije i razvoju željezničkog i cestovnog saobraćaja.

Za sada se još ne zna da li će predsjednik SAD Donald Trump prisustvovati sastancima.

Vučić koji od sutra do 5. septembra boravi u SAD, nedavno je rekao, uoči posjeta Washingtonu i Bruxellesu, da vjeruje da je moguće da se postigne dogovor o pitanjima značajnim i za Beograd i Prištinu.

“Mi želimo nastaviti dijalog pod okriljem Brisela, ali u Washington idemo razgovarati o svim važnim ekonomskim temama”, rekao je Vučić.

Hoti je u nekoliko navrata rekao da je “uzajamno priznavanje jedina tema na bilo kojem sastanku koji je imao i koji će imati” s predstavnicima Srbije.

Poslije sastanka u Washingtonu, predviđeno je da visoke delegacije Srbije i Kosova 7. septembra imaju sastanak u Bruxellesu o nastavku dijaloga. Taj sastanak će predvoditi Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za taj dijalog.

(StarMo)