Naslovnica BiH Počinje 28. Sarajevo Film Festival

Počinje 28. Sarajevo Film Festival

106

Sarajevo — Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu večeras će biti otvoren 28. Sarajevo Film Festival koji počinje projekcijom filma TROUGAO TUGE Rubena Östlunda, dobitnika Zlatne palme na ovogodišnjem Festivalu u Cannesu.

TROUGAO TUGE će biti prikazan na tri lokacije – u Narodnom pozorištu Sarajevo, Ljetnom kinu Coca-Cola i Ljetnom kinu Stari Grad. Film će 21.30 sati moći pogledati i publika u Mostaru, u BH Telecom Ljetnom kinu Mostar.

Počasno Srce Sarajeva sutra će biti uručeno Rubenu Östlundu i Sergeju Loznitsi, javlja agencija Patria.

Ove godine voditeljica ceremonije otvaranja 28. izdanja Sarajevo Film Festivala je bosanskohercegovačka glumica Helena Vuković.

Za sve one koji nisu u Sarajevu u vrijeme održavanja 28. Sarajevo Film Festivala ili će filmove gledati u kućnoj atmosferi, Sarajevo Film Festival omogućio je izbor filmova iz svog programa i za online gledanje. Na online platformi: ondemand.kinomeetingpoint.ba, od 13. augusta, publika na svom uređaju, samostalno ili u društvu, ima priliku uživati u najnovijim filmovima iz domaće, regionalne i svjetske produkcije i na taj način osjetiti dio festivalske atmosfere.

Izbor filmova za gledanje online bit će dostupan online na području Bosne i Hercegovine. Cijena pojedinačne karte za dugometražne filmove iznosi 11 KM, za kratke 2 KM, a u posebnoj ponudi je kompletan program čija je cijena 30 KM.

Film je na Ondemand platformi dostupan pola sata od početka projekcije na Festivalu, idućih sedam dana.

Sadržaj VoD platforme ondemand.kinomeetingpoint.ba će biti dostupan za gledanje na datumima naznačenim na svakom pojedinačnom filmu.

Tokom osam festivalskih dana Sarajevo će imati niz sadržaja koji privuku veliki broj gostiju u glavni grad BiH.

U sklopu ceremonije otvaranja 28. Sarajevo Film Festivala, predviđeno je izvođenje vatrometa svjetlosnim i zvučnim efektima, sa početkom u 23.45 sati i planiranim trajanjem od 10 minuta (do 23.55 sati) , sa krova zgrade hotela “Art”, lociranog u ul. Vladislava Skarića, područje općine Stari Grad Sarajevo.

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022. godine.

(StarMo)