Naslovnica Region Početak gradnje mosta između BiH i RH

Početak gradnje mosta između BiH i RH

432

Bosanska Gradiška — Početak radova na izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save između BiH i Hrvatske, ozvaničen je danas u Bosanskoj Gradišci u prisustvu zvaničnika obje države i Evropske unije.

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc je istakla da se danas ne slavi samo početak radova na izgradnji mosta, jer taj projekt ima mnogo veći značaj.

Naglasila je da mostovi povezuju ljude, te se njima prevazilaze prepreke koje nas dijele. “Tome će služiti ovaj most. To je evropska prespektiva i želimo da BiH dalje brzo napreduje na svom putu ka Evropi”, rekla je Bulc.

Naglasila je da je riječ o važnom projektu u okviru programa saradnje u području prometa i povezivanja, te da je cilj da se poboljšaju infrastrukturne veze na zapadnom Balkanu, kao i njegove veze sa EU.

“Bolja povezanost podstiče privredni razvoj, s njime dolaza nova radna mjesta, a na taj način se povećava konkuretnost zemlje. BiH ima velike koristi od našeg programa povezivanja i od 2014. godine odobreno je više od 215 miliona eura bespovratnih sredstava EU za gradnju 13 projekata”, rekla je ona, prenose bh. mediji.

Kako je rečeno, most u Svilaju je prvi projekt u Programu povezivanja, sada se nastavlja s mostom u Gradišci, čime BiH dokazuje “da može”.

“S ovim mostom otvorit će se nova radna mjesta, skratiti čekanja na granici te omogućiti cjelovito korištenje autoputa Banja Luka-Gradiška, olakšati kretanje više od pola miliona stanovništva i pospješiti regionalna trgovina robama i uslugama”, rekao je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler.

Ugovorena vrijednost radova za izgradnju mosta je 19,5 miliona eura, bez PDV-a, a Ministarstvo komunikacija i prometa BiH i Hrvatske ceste će finansirati izvođenje radova u jednakim omjerima, po 50 posto.

Rok za završetak radova je 30 mjeseci.

(StarMo)