Naslovnica Život Počeo pilot projekat isporuke vakcine

Počeo pilot projekat isporuke vakcine

252

Washington — Farmaceutska kompanija Pfizer Inc pokrenula je pilot projekat isporuke svoje eksperimentalne vakcine protiv COVID-19 u četiri savezne američke države, dok nastoji da se bavi s izazovima isporuke vakcina i njenog skladištenja u ekstremno hladnim skladišnim prostorima.

Pfizerova vakcina, koja se pokazala više od 90 posto efikasnom u sprečavanju COVID-19 na osnovu početnih podataka, mora biti isporučena i skladištena na minus 70 stepeni Celsiusa, znatno ispod standarda za skladištenje vakcina i koji iznosi od 2 do 8 stepeni Celsiusa.

– Nadamo se da će pilot projekat isporuke služiti kao model za ostale američke države i međunarodne vlade, dok se pripremaju da provedu efikasne programe vakcinacije protiv COVID-19 – navodi Pfizer u saopćenju, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Kompanija je izabrala Rhode Island, Teksas, Novi Meksiko i Tenesi za svoj program nakon što je uzela u obzir razilke u njihovim površinama, rasporedu stanovništva, imunizacijskoj infrastrukturi i potrebi da se dođe do pojedinaca u raznim urbanim i ruralnim sredinama.

Četiri države neće dobiti vakcine prije ostalih saveznih država zbog učešća u pilot projektu, niti će imati bilo kakav drugačiji status, saopćio je Pfizer.

Kompanija očekuje da će do treće sedmice novembra imati dovoljno sigurnosnih podataka o vakcini s trenutnih proba velikog obima za kasniju fazu prije nego što podnese molbu za odobrenjem vanrednog korištenja (EUA).

Pfizer i njegov partner BioNTech sklopili su ugovor vrijedan 1,95 milijardi dolara o nabavci 100 miliona doza vakcine s američkom vladom, s opcijom nabavke dodatnih 500 miliona doza, prenosi Reuters.

(StarMo)