Naslovnica Mostar Počeo odvoz šuta sa gradilišta zgrade Nama

Počeo odvoz šuta sa gradilišta zgrade Nama

807
foto: Mostarski.ba/Aris Ćišić

Mostar — Jutros je počelo odvoženje građevinskog šuta sa gradilišta zgrade Nama, čime je nastavljena realizacija prve faze projekta uklanjanja nestabilnih dijelova zgrade bivše općine (Name), koja je započeta u novembru prošle godine.

Ova informacija potvrđena je portalu Mostarski.ba u Agenciji Stari grad.

Rješenjem Federalnog ministarstva prostornog uređenja u februaru 2019. dalo se odobrenje za uklanjanje nestabilnih dijelova zgrade bivše Općine (NAMA), konzervaciju i konstruktivno ojačavanje iste građevine.

Ugovor je zaključen u 7. mjesecu, a radovi su, zbog turističke sezone, započeli 1. novembra prošle godine.

Zgrada NAMA-e je u ratu u potpunosti stradala. Krovne konstrukcije su potpuno urušene kao i stropovi svih spratova. Veziva kamenih zidova su propala, a veliki dijelovi zidova su urušeni. Objekat u ovakvom stanju predstavlja veliku i neposredu opasnost za život građana i njihove imovine, a što je svojim rješenjem utvrdila i federalna inspekcija krajem 2016. godine.

Nakon pripremnih radova, čišćenja objekta i sanacije postojećih zaštitnih skela, izrade drvenih stalaža za odlaganje uzoraka i fragmenata s demontiranih zidova, te kataloga svih dekorativnih fasadnih elemenata, u novembru se pristupilo prvoj fazi ovog projekta.

Nakon ručnog uklanjanja devastiranih dijelova, danas je na gradilište ušao bager i počeo je odvoz prikupljenog građevinskog materijala.

Prema ugovoru rok za realizaciju prve faze je 60 radnih dana.

Od budžeta grada Mostara za 2020. godinu zavisit će dalja realizacija ovog projekta, kojim je predviđeno uklanjanje ostalih nestabilnih dijelova devastirane zgrade, te konzervacija i konstruktivno ojačavanje građevine.

(StarMo)