Naslovnica Mostar Počeo “Mostarski strip vikend”

Počeo “Mostarski strip vikend”

246
foto: A. Mašić

Mostar — Dvodnevni festival stripa “Mostarski strip vikend”, koji će ove godine biti fokusiran na domaću strip scenu i proteći u znaku devet autora iz Bosne i Hercegovine, otvoren je u subotu u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Jedan od organizatora događaja Alen Mašić iz Udruženja ljubitelja stripa “MoStrip” u razgovoru za Fenu kazao je kako je ovogodišnji format festivala nešto drugačiji u odnosu na prijašnje godine.

– Cijela situacija s koronavirusom poremetila nam je planove. Format festivala je manjeg obima nego prijašnjih godina, gosti su nam domaći strip autori i očekujem stvarno dobar provod i dobru zabavu te ovom prilikom pozivam sve koji mogu da dođu – kazao je Mašić, prenijeli su bh. portali.

Ljubitelji stripa u subotu i nedjelju imat će priliku uživati u izložbama i druženju s domaćim autorima Osmanom Hajdarevićem, Midhatom Kapetanovićem, Zoranom Hercegom, Lanom Šator, Berinom Tuzlićem, Miloradom Vicanovićem-Mazom, Filipom Andronikom, Zdravkom Cvjetkovićem, Ismetom Erdićem Erdom.

Ovo je peto izdanje Mostarskog strip vikenda čije je prvo izdanje održano 2016. godine.

– Na prvom festivalu imali smo četiri domaća autora, a već sljedeće godine Strip vikend bio je puno veći, došli smo do nekog broja od 20 autora iz različitih zemalja poput Italije, Španije, Irske i mnogih drugih, i svi su zadovoljni situacijom koja se događa vezano za ovaj festival u Mostaru – istakao je Mašić.

Jedan od ciljeva Mostarskog strip vikenda je podići popularnost stripa u Bosni i Hercegovini, kazao je Mašić, dodavši kako bi idealno bilo kada bismo se ugledali na neke države zapadne Evrope.

– Kada je popularnost stripa u pitanju situacija u regiji nije baš bajna, a recimo u Francuskoj i Belgiji je puno bolje. Kod njih je standardna pojava to da ljudi kupuju i čitaju stripove, kao i da se prave festivali, gotovo da svaki grad ima jedan festival. U BiH je situacija znatno drugačija, nezainteresiranost je dosta velika, postoje svega dva-tri festivala, a sama prodaja stripova je vrlo mala tako da izdavača u našoj državi gotovo da i nema – kazao je Mašić.

foto: A. Mašić

Zahvaljujući naporima članova Udruženja ljubitelja stripa “MoStrip” prvi koraci ka popularizaciji strip-umjetnosti već su napravljeni.

– Kroz dosadašnje četiri godine festivala primijetili smo male pomake nabolje što se tiče zainteresiranosti i posjećenosti, ali neka je povećanje i od 0,5 posto, mi smo prezadovoljni i nadamo se da će kroz duži niz godina popularnost stripa dodatno rasti. Također, primijetimo da nam dolaze mnoga djeca, kontaktiraju nas i škole da pravimo radionice, uglavnom situacija je danas bolja nego u odnosu na prije pet ili šest godina – kazao je Mašić.

(StarMo)