Naslovnica Život Počelo sveobuhvatno primirje u Ukrajini

Počelo sveobuhvatno primirje u Ukrajini

137
foto: agencije - ilustracija

Kijev — Potpuno i sveobuhvatno primirje počelo je u zoni sukoba na istoku Ukrajine, objavio je predsjednički ured u Kijevu, prenose agencije.

Primirje u regijama Donjeck i Luhansk – gdje se proruski separatisti bore protiv ukrajinske vojske već više od šest godina – stupa na snagu nakon što je dvadesetak dosadašnjih pokušaja prekida vatre između dviju strana propalo, prenose hrvatski mediji.

Moskva i Kijev su ranije tokom mjeseca prihvatili prekid vatre, što je preduslov za daljnje pregovore predviđen mirovnim sporazumom iz Minska iz 2015.

U sukobu boraca koje podržava Rusija i ukrajinskih jedinica poginulo je više od 13.000 ljudi od 2014., kada je Rusija pripojila Krim i kada su se proruske snage na istoku Ukrajine, poznatom kao Donbas, pobunile protiv Kijeva. Rusija je u više navrata negirala informacije o direktnoj umiješanosti u sukob.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je u nedjelju, uoči početka primirja, u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom pozdravio napore za rješavanje sukoba ukrajinskih snaga i separatista. Predsjednici dviju država su pozdravili dogovor o potpunom i sveobuhvatnom primirju u Donbasu, navelo je ukrajinsko predsjedništvo u saopštenju za javnost.

Zelenskij je također pozvao na udvostručenje napora za oslobađanje ukrajinskih zarobljenika u Donbasu, na Krimu i u Rusiji, dok je Kremlj naglasio da je važno da strane u sukobu bezuslovno poštuju dogovore.

(StarMo)