Naslovnica BiH Počelo suđenje: Teroristima u Siriji poslala preko 116 hiljada eura…

Počelo suđenje: Teroristima u Siriji poslala preko 116 hiljada eura…

95
foto arhiva

Sarajevo — Sena Hamzabegović, državljanka Bosne i Hercegovine optužena za finansiranje terorističkih aktivnosti u Siriji i pomoć militantima terorističkih organizacija, od 2013. do 2018. je nekoliko puta slala i nosila novac u Siriju, navelo je Tužiteljstvo tokom prvog pretresa u ovom slučaju pred Sudom BiH.

Tužiteljstvo je na ročištu u četvrtak, 21. oktobra, navelo da je Hamzabegović u Siriju putem banaka i transfera novac poslala u iznosu od 116.670 eura. Osim ovoga, novac u Siriji nosila je i lično tokom nekoliko odlazaka.

Ovim novcem su, tvrdi Tužiteljstvo, financirane terorističke aktivnosti, odnosno plaćani militanti, uglavnom državljani BiH, koji su se borili na strani terorističkih organizacija poput “Islamske države”, Al-Nusra fronta i Džabat al-Nusre. Sve ove grupe su na prema listi Ujedinjenih naroda terorističke organizacija.

Prema optužnici, Hamzabegović je novac nosila ili slala suprugu Muradifu Hamzabegoviću koji je otišao u Siriju, iako je znala u koje svrhe će biti korišten. Osim za plaće državljanima BiH koji su se borili u Siriji, Tužiteljstvo je na početku suđenja ustvrdilo kako će dokazati da je novcem kupovano oružje u Siriji.

Tužiteljstvo je najavilo da će navedeno dokazati kroz iskaze svjedoka, vještaka, ali i kroz materijalne dokaze u vidu izvoda iz poslovnih banaka.

 

(StarMo)