Naslovnica BiH Počelo suđenje četnicima iz Ravnogorskog pokreta

Počelo suđenje četnicima iz Ravnogorskog pokreta

100
foto arhiva

Sarajevo — Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) počelo je suđenje trojici pripadnika Ravnogorskog pokreta, Dušanu Sladojeviću, Slavku Aleksiću i Risti Lečiću, za izazivanje i raspirivanje nacionalne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima u Bosni i Hercegovini.

Tužiteljica Tužilaštva BiH Maja Stupar najavila je tokom izvođenja uvodne riječi da će Tužilaštvo dokazati da su krivi po svim tačkama optužnice.

“Tokom izvođenja dokaznog postupka pozvaćemo tri svjedoka i jednog vještaka”, rekla je tužiteljica Stupar, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Nakon čitanja optužnice i uvodne riječi Tužilaštva optuženi su rekli da su razumjeli sve tačke optužnice i još jednom se izjasnili da nisu krivi.

Pred Sudom BiH optuženi su se 22. februara 2021. godine izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optuženice.

Odbrana optuženih će uvodnu riječ iznositi nakon iznošenja dokaznog postupka Tužilaštva.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je optužnicu protiv tri pripadnika Ravnogorskog pokreta podiglo 10. decembra 2020. godine kojom se terete da su u martu 2019. prilikom okupljanja na Trgu palih boraca u Višegradu a potom i na lokalitetu Dobrunske rijeke poznatom kao Draževina, javno izazvali i raspirivali nacionalnu, vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

(StarMo)