Naslovnica Region Počelo obilježavanje Oluje

Počelo obilježavanje Oluje

127

Zagreb — Zvonjavom crkvenih zvona, kojim se simbolično obilježava ulazak Hrvatske vojske u Knin tokom vojno-policijske operacije ‘Oluja’, na Kninskoj tvrđavi je započelo obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, 25. godišnjice ‘Oluje’ i Dana hrvatskih branitelja.

Na tvrđavi, na kojoj su ove godine zbog epidemioloških mjera samo učesnici programa, podignuta je zastava Republike Hrvatske nakon čega je započelo čitanje historijata operacije Oluja, prenose hrvatski mediji. Prema programu je predviđeno ispaljivanje 25 počasnih plotuna, čitanje imena poginulih i nestalih pripadnika akcije “Oluja”, minuta šutnje, te prelet borbenog aviona MiG 21.

Zastavu na tvrđavi podigli su pripadnici Druge, Četvrte i Sedme gardijske brigade koji su je na istom mjestu podigli i 1995. godine. U Knin je danas stigla cijela Vlada i brojne braniteljske udruge. Na Trgu dr. Ante Starčevića će položiti vijence i zapaliti svijeće na Spomeniku hrvatske pobjede “Oluja 95” nakon čega će se u spomen na poginule i nestale branitelje u toj akciji položiti 25 crvenih ruža.

Očekuje se govor predsjednika Zorana Milanovića, premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predstavnika udruga iz Domovinskog rata, kao i penzionisanog generala Ante Gotovine. Vojni ordinarij, monsinjor Jure Bogdan će održati molitvu odrješenja poslije čega se očekuju prigodna obraćanja i program akrobatske grupe “Krila Oluje”.

Navečer u 21 sat bez zvanica i publike predviđen je koncert na Kninskoj tvrđavi koji će uživo prenositi HRT, dok će pola sata kasnije biti vatromet.

Prethodno je jutros u 7 sati program započeo budnicama ulicama grada Knina u izvođenju Orkestra Oružanih snaga, te ceremonijom dočeka predsjednika Republike i vrhovnog komandanta Oružanih snaga na Trgu dr. Ante Starčevića.

Dan ranije, 4. augusta, predsjednik Republike i vrhovni komandant Zoran Milanović je na Kninskoj tvrđavi primio ratne komandante Hrvatske vojske (HV), gardijske brigade Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Specijalne policije Herceg Bosne koje je odlikovao.

Ovo je prvo obilježavanje “Oluje” na kojoj prisustvuje politički predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj – SDSS-ov potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

Ovogodišnja “Oluja” ostat će u sjećanju i zbog strogih epidemioloških mjera zbog kojih je ograničen broj zvanica, program s tvrđave će se pratiti putem video zidova, koncert na malim ekranima, a smanjen je i broj novinarskih ekipa koje mogu pratiti program.

Operacija “Oluja” je počela 4. augusta 1995. godine, ukupno je trajala 84 sata, u njoj je učestvovalo 200 hiljada ljudi koji su oslobodili petinu Hrvatske što čini područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Baniji i Kordunu, te su omogućene oslobodilačke akcije i u Bosni i Hercegovini.

(StarMo)