Naslovnica Mostar Počelo međunarodno savjetovanje o elektrodistribuciji

Počelo međunarodno savjetovanje o elektrodistribuciji

190
foto: federalna.ba/Fena

Mostar — Drugo savjetovanje bosanskohercegovačkog ogranka Međunarodne konferencije o elektrodistribuciji CIRED svečano je otvoreno u nedjelju navečer u Mostaru i trajat će do 27. oktobra.

Savjetovanje je okupilo oko 100 učesnika koji su raspoređeni po salama u hotelu Mepas i u hotelu Mostar, a u cilju poštivanja i pridržavanja svih epidemioloških mjera. Pored toga, učestvuje se i online putem iz šire regije, uključujući i Zagreb i Beograd. Pripremljena su 62 referata koja će se za vrijeme trajanja savjetovanja razmatrati po sekcijama CIRED-a te će se na kraju savjetovanja donijeti i odgovarajući zaključci.

Bosanskohercegovački ogranak Međunarodne konferencije o elektrodistribuciji CIRED-BH O CIRED formiran je sredinom 2017. godine i organizaciono je strukturiran u okviru BH O CIGRE kao vodeća organizacija u BiH koja se bavi stručnim i naučnim problemima u oblasti distribucije električne energije, proučavanjem funkcioniranja tržišta električne energije, procesima regulacije te utjecajem na tehnološki, funkcionalni i ekonomski razvoj elektrodistributivnog sistema.

Jedan od uvodničara savjetovanja je predsjednik bh. ogranka Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sisteme (BHO CIGRE) Edhem Bičakčić koji je govorio o utjecaju covida-19 na rad elektroenergetskog sistema.

– Tokom ove pandemije posebno se prate mjere koje su učesnici u elektroenergetskom sektoru poduzeli kako bi opstali, radili i djelovali u ovakvim okolnostima. Ta iskustva su sabrana i djelovali smo donoseći preporuke prema vladinim institucijama, regulatorima i ostalim učlesnicima u smislu zaštite osoblja – kazao je Bičakčić u izjavi za Fenu.

Istakao je kako je elektroenergetski sistem u BiH pokazao otpornost u ovom perriodu.

– Funkcionirao je bez većih zastoja i možemo kazati da je uspješno odgovorio izazovu na koji mnogi drugi sektori nisu uspjeli. Također, ostvaren je i višak proizvodnje, realiziran je i odgovarajući izvoz električne energije i on se i danas odvija – kazao je Bičakčić.

Smatra kako elektroenergetski sistem predstavlja jedan snažan podsticaj ukupnoj ekonomiji koja u drugim sektorima ne može bilježiti ovakve rezultate.

– To još jednom pokazuje da je energetika velika razvojna šansa BiH i da mi moramo napraviti strateške promjene. Prvobitno u smislu institucionalnog jačanja naših vlada, posebno ministarstava energetike, da bi mogli odgovoriti i budućim izazovima u tranzicijskom periodu energetskog sektora, a u skladu sa evropskim preporukama, direktivama i standardima – istakao je Bičakčić.

Navodi kako je karakteristično da svih 10 kantona u Federaciji BiH nema ministarstvo za energetiku.

– Ta šansa u BiH nije prepoznata, a posebno u sferi obnovljive energije. Rezultati kojima raspolažemo daju nam za pravo i vjerujemo da ćemo uspjeti promijeniti ukupni ambijent da stvorimo dobru klimu za investicije i da bar u ovom sektoru omogućimo izuzetno snažan razvoj u BiH, a za što postoje svi potencijali – zaključio je Bičakčić.

Posebna priznanja CIRED-a za proteklu godinu dobili su direktor Elektroprenosa BiH Matan Žarić i direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)