Naslovnica Život Počeli isporuku vakcine u EU

Počeli isporuku vakcine u EU

488
foto arhiva

Bruxelles — Johnson & Johnson u ponedjeljak je započeo s isporukom svoje jednodozne vakcine protiv COVID-19 u države članice Evropske unije, saopćili su zvaničnici EU i farmaceutske kompanije.

Kompanija je prvobitno planirala da započne svoje isporuke početkom aprila, ali je to odgodila zbog problema u proizvodnji.

– Prve doze kreću iz skladišta prema državama članicama – izjavio je portparol Evropske komisije na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

– Johnson & Johnson počinje s isporukom vakcina u EU danas. Veoma dobra vijest – saopćio je Peter Liese, evropski poslanik iz stranke njemačke kancelarke Angele Merkel, prenijeli su bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Američka kompanija obavezala se na isporuku 55 miliona doza vakcine do kraja juna i još 120 miliona u trećem kvartalu, saopćio je evropski komesar Thierry Breton u ovom mjesecu.


– Sve donedavno bilo je nejasno da li će to obećanje biti održano. 50 miliona doza ipak je izvjesno (u drugom kvartalu) – kazao je Liese, naglašavajući da je primio tu informaciju i od kompanije i od Evropske komisije, koja koordinira razgovore s proizvođačima vakcina.

Glasnogovornica Johnson & Johnsona potvrdila je da je kompanija započela s isporukom vakcina za EU, Norvešku i Island, ali je odbila komentirati isporuke za april i za drugi kvartal.

Kompanija tvrdi kako namjerava isporučiti 200 miliona doza u 2021. u EU, Norvešku i Island, prenosi Reuters.

(StarMo)