Naslovnica Život Počela najveća vojna vježba u Evropi

Počela najveća vojna vježba u Evropi

98
foto: TASS

Moskva/Minsk — Rusija i Bjelorusija počele su veliku zajedničku vojnu vježbu u blizini granica NATO-a, a Moskva i Minsk obećali su produbiti svoje vojne veze usred tenzija sa Zapadom.

Vojna vježba Zapad-2021. koja će trajati sedam dana, počela je 10. septembra na lokacijama u Bjelorusiji, zapadnoj Rusiji i Baltičkom moru, saopćilo je Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U ovogodišnjim vježbama, koje se provode svake četiri godine, kako je saopćeno iz Moskve, bit će uključeno do 200.000 vojnika, oko 80 aviona i helikoptera, 290 tenkova, 240 komada artiljerije, više raketnih bacača i minobacača, kao i 15 brodova.

Ono što bi mogla biti najveća vojna vježba u Evropi u posljednjih nekoliko decenija izazvalo je uzbunu u NATO-u, koji kaže da je Kremlj odbio pozvati posmatrače, što je inače obaveza prema međunarodnom sporazumu.

Uoči početka vježbe Zapad-2021, predsjednik Rusije Vladimir Putin i autoritarni lider Bjelorusije Aleksandar Lukašenko sastali su se u Moskvi, gdje su se složili da prodube saradnju dvije države, uključujući i u oblasti odbrane.

(StarMo)