Naslovnica BiH Počela izborna šutnja u Srebrenici i Doboju

Počela izborna šutnja u Srebrenici i Doboju

299

Sarajevo — S obzirom na to da se u Doboju i Srebrenici u nedjelju, 21. februara, održavaju ponovljeni lokalni izbori, danas sa početkom u sedam sati počela je izborna šutnja koja traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19 sati u nedjelju.

U skladu sa odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na snagu stupa izborna šutnja.

U skladu s tim, u periodu koji počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i traje do njihovog zatvaranja, političkim strankama, koalicijama, listama nezavisnih kandidata i nezavisnim kandidatima i kandidatima na listama pripadnika nacionalnih manjina zabranjeno je učešće u javnim političkim aktivnostima.

To uključuje, ali se ne ograničava samo na, održavanje skupova u cilju izborne kampanje, izlaganje na biračkom mjestu i u njegovoj okolini bilo kakvih materijala u cilju uticanja na birače, korištenje domaćih i međunarodnih sredstava komunikacije s ciljem uticaja na birače, korištenje megafona ili drugih razglasnih uređaja u cilju uticanja na birače i kao svaka aktivnost kojom se ometa ili opstruira izborni proces.

Pod sredstvima komunikacije podrazumijevaju se sredstva kojima se može isporučiti zvučni, video ili tekstualni sadržaj. Takva sredstva obuhvataju, ali nisu ograničena na radio i televizijski program, štampane medije, internet, SMS poruke ili video-poruke isporučene putem mobilnih telefona…


Iz Inicijative “Moja adresa: Srebrenica” najavili su kako će bojkotovati ponovljene izbore u Srebrenici jer se ne održavaju u fer i demokratskom ozračju, prenose federalna.ba i AA.

(StarMo)