Naslovnica Život Počasno Srce sarajeva ove godine ide nagrađivanom švedskom režiseru

Počasno Srce sarajeva ove godine ide nagrađivanom švedskom režiseru

116
Ruben Ostlund

Sarajevo — U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, švedskom reditelju Rubenu Ostlundu bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala.

Ostlund je rođen je 1974. u Švedskoj. Njegov prvi igrani film, “Mongoloid s gitarom”, osvojio je nagradu FIPRESCI na Filmskom festivalu u Moskvi 2005. godine. Počevši s njegovim drugim igranim filmom, “Neizvjesno”, koji je premijerno prikazan u programu Un Certain Regard, svi Östlundovi filmovi prikazani su u Cannesu.

Zlatnog medvjeda u Berlinu osvojio je s kratkim filmom “Incident kod banke”. Ostlundov treći igrani film, “Igra”, premijerno je prikazan u programu Directors’ Fortnight Filmskog festivala u Cannesu gdje je osvojio nagradu Coup de Coeur, nominacije za nagradu Evropskog parlamenta LUX te najprestižniju skandinavsku filmsku nagradu, Nordic Prize.

Njegov najnoviji film “Trougao tuge”, koji je dobio Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu, otvorit će 28. Sarajevo Film Festival.

Počasno Srce Sarajeva Ostlundu će biti uručeno 12. augusta na svečanoj ceremoniji otvaranja festivala, prije projekcije spomenutog filma.

 

(StarMo)