Naslovnica Život Po prvi put od početka pandemije…

Po prvi put od početka pandemije…

126
foto: agencije - ilustracija

Canberra — Australija je od ponedjeljka ponovo otvorila svoje granice, dozvoljavajući svojim građanima da se vrate ili napuste zemlju. Strani radnici u Australiji i dalje to ne mogu učiniti, prenosi DPA.

Australija je u ponedjeljak ublažila međunarodna ograničenja na putovanja dozvoljavajući vakcinisanim osobama da putuju i porodicama da se ponovo ujedine nakon što su granice bile zatvorene 18 mjeseci zbog pandemije.

Uz neke od najstrožih graničnih kontrola zbog COVID-19 u svijetu, ova zemlja je stranim turistima zabranila ulazak, a ni državljani Australije nisu mogli doći i otići osim ako za to nisu izvadili posebnu i rijetko odobrenu dozvolu, a morali su platiti i visoku taksu u tom slučaju, prenose bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

Ograničenja na putovanja zbog COVID-19 spriječila su Australce da viđaju porodicu i prijatelje.

Sada vakcinisani Australci koji imaju negativan test na koronavirus mogu putovati bez dozvole ili potrebe za karantinom.

Međutim, trenutno kada su ulasci i odlasci iz zemlje u pitanju, stranci nemaju ista prava kao australijski državljani, osobe sa stalnim boravkom i članovi njihove uže porodice.

(StarMo)