Naslovnica Izdvojeno “Ploče mojoj braći na Partizanskom su dva puta razbijane”

“Ploče mojoj braći na Partizanskom su dva puta razbijane”

747
foto arhiva

Mostar — Novi napad na Partizansko spomen-groblje u Mostaru, koje je ponovo oskrnavljeno uoči 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, predstavlja teroristički čin, izjavio je predsjednik Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) Bosne i Hercegovine, Sead Đulić.

On je uoči ceremonije obilježavanja Dana državnosti BiH na Partizanskom spomen-groblju izjavio kako su napadi na taj veliki antifašistički objekat počeli uoči rata, 10. na 11. mart 1992. godine. “Od tada do danas, isti je rukopis, dakle iz iste ‘kuhinje’ dolazi nalog da se ovo uradi”, rekao je Đulić, ističući kako se više ne može govoriti kako je to skrnavljenje Partizanskog groblja izvela “neodgovorna grupa maloljetnih huligana”.

“Ne, ovo je politički projekat, projektovan iz određenih političkih struktura”, rekao je Đulić. “Ovo je, u ovom trenutku mi to tako definišemo, čisti teroristički čin – napasti nacionalni spomenik BiH, uoči Dana državnosti te iste države, čin terorizma”, rekao je Đulić.

On je iznio zahtjev da se u istragu o napadima i skrnavljenima Partizanskog spomen-groblja u Mostaru uključe sigurnosni organi sa nivoa države BiH, jer SABNOR više nema povjerenja u Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), koje je Đulić nazvao tek “Ministarstvom statistike”, jer samo registriraju rušenja i napade na to groblje.

Sead Đulić je podsjetio i da je Partizansko spomen-groblje u Mostaru tri puta nakon rata obnavljano, potpuno ili djelimično, ali je svaki put nakon par dana “urušavano”. “Samo je prošla godina bila godina kad se ovdje ništa nije radilo, jer je tim strukturama, gdje se proicira rušenja ovakvih spomenika, odgovaralo da Partizansko spomen-groblje ne bude urušavano, jer je bilo, uz Stari most, ključni ‘mamac’ u aplikaciji za Evropsku prijestonicu kulture. Kad je propao taj projekat, da je mig – ‘Nastavi!’!, izjavio je Đulić.

Na Partizansko spomen-groblje na Dan državnosti BiH strigao je i Emir Balić, legenda skokova sa Starog mosta. Spomen ploče njegovoj dvojici braće, stradalih u koncentracionom logoru Jasenovac, postavljene su na Partizanskom spomen-groblju. “One su dva puta razbijane. Evo došao sam ovdje za praznik države Bosne i Hercegovine, 25. novembar, a ujedno da vidim da li su ploče tu. Ako oni nisu živi, da li su ploče žive”, rekao je Balić.

Inače, počast poginulim antifašistima tokom rata od 1941. do 1945. godine odale su na Partizanskom spomen-groblju brojne delegacije, od onih zvaničnih institucija do stranačkih.

(StarMo)