Naslovnica Politika Plenkoviću “žao” zbog manjeg broja naručenih vakcina

Plenkoviću “žao” zbog manjeg broja naručenih vakcina

298
Andrej Plenković

Zagreb — Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković dao je veliki intervju za news portal Politico, u kojem je komentirao probleme s nabavom cjepiva i covid-putovnicu.

Premijer navodi da mu je danas “žao što nije naručio veće količine cjepiva protiv covida-19 za Hrvatsku”, ali i objašnjava koliko je bilo teško pogoditi koja će farmaceutska kompanija biti najbrža u registraciji i najuspješnija u masovnoj proizvodnji.

Govoreći o zajedničkom certifikatu o cijepljenju kaže da je voljan sudjelovati u europskoj inicijativi koja bi olakšala putovanja. “Glavni cilj tog certifikata je upravo to – ponovno otvaranje Europe”, dodao je.

Nakon sastanaka u Bruxellesu, Plenković je rekao da će potvrda, koja je na dnevnom redu Europske komisije ovaj tjedan, obuhvaćati tri kategorije. “Tri kategorije certifikata – oni koji su se cijepili, oni koji imaju negativan test i oni koji su preboljeli covid”, objasnio je Plenković i dodao da je, zbog turističke sezone, ključno omogućiti slobodu kretanja i da ljudi mogu doći u Hrvatsku.

“Certifikat koji će Europska komisija predstaviti na sljedećem summitu EU čelnika ovog mjeseca trebao bi olakšati putovanje i ukinuti niz mjera i restrikcija koje su postavile pojedine države. Važno je da se krećemo naprijed. Cijela ideja savjetovanja na razini Europe je da imamo nekakav okvir koji uzima u obzir jednakost naših građana i mogućnost kretanja”, poručio je hrvatski premijer.

 

(StraMo)