Naslovnica Politika Plenković: Žrtve Srebrenice ne smiju biti zaboravljene

Plenković: Žrtve Srebrenice ne smiju biti zaboravljene

150
Andrej Plenković

Zagreb — Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, koja se obilježava danas, predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković poručio je da žrtve tog zločina, jednog od najstrašnijih na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata, ne smiju i nikad neće biti zaboravljene.

Premijer je i u ime Vlade Republike Hrvatske i svoje ime, izrazio duboko poštovanje prema porodicama žrtava.

“Prošlo je četvrt stoljeća od jednog od najstrašnijih zločina na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, koji se dogodio u Srebrenici. Danas se s pijetetom sjećamo više od 8.000 bošnjačkih muškaraca, dječaka i civila ubijenih u Srebrenici, i duboko saosjećamo s njihovim porodicama i najmilijima. Žrtve Srebrenice ne smiju i nikad neće biti zaboravljene”, piše u saopštenju hrvatski premijer, prenijela je agencija Hina, na koju se poziva Radio Slobodna Evropa.

Genocid u Srebrenici potvrđen je presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a osuđeni su i njegovi glavni začetnici, ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić, podsjeća Hina.

“Zločin u Srebrenici tragična je i neosporna činjenica koja opominje i traži da se nikad više ne ponovi”, poručio je Plenković i ukazao da “svi zajedno moramo angažovano nastaviti da radimo na utvrđivanju i predstavljanju istine o Srebrenici”.

“Hrvatska će, kao prijateljska i susjedna zemlja, uvijek pomagati Bosnu i Hercegovinu u izgradnji kvalitetnije budućnosti kao zemlje tri ravnopravna konstitutivna naroda, a posobno na njenom putu prema članstvu u Evropskoj uniji”, istakao je Plenković.

(StarMo)