Naslovnica Region Plenković za CNN: Safe stay in Croatia je ključni moto

Plenković za CNN: Safe stay in Croatia je ključni moto

92
Andrej Plenković

Zagreb — Hrvatski premijer Andrej Plenković je u razgovoru za CNN rekao da je Hrvatska tokom korona-krize dobro kombinirala mjere za zaštitu zdravlja stanovništva i za pomoć privredi i finansijskom sistemu, te da je u tom smislu uspjela i ostvarila ravnotežu.

“Postigli smo balans između zdravstvene i ekonomske, odnosno finansijske sigurnosti”, rekao je Plenković gostujući u emisiji Quest Means Business koju vodi jedna od ikona CNN-a Richard Quest.

Na pitanje nije li Hrvatska možda pretjerala u otvaranju pripremajući se za turističku sezonu i je li u tom pogledu otišla predaleko i popustila previše s obzirom na značajan udio turizma u strukturi ekonomije i iskustva od lani kad je turizam u odnosu na 2019. značajno podbacio, Plenković je kazao kako je Hrvatska prije korona-krize imala stabilan ekonomski rast, uz smanjenje udjela javnog duga u BDP-u i smanjenje budžetskog manjka.

“U pandemiji smo stali iza radnika i poslodavaca i potrošili dosad više od deset milijardi kuna (1,33 milijarde eura) na subvencije za plate za oko 700 hiljada radnika i to je ključno”, rekao je premijer, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U situaciji kad su političke prilike stabilne, ekonomija je ključna, nastavio je, i istakao da je pred Hrvatskom dobra perspektiva oporavka, jer u idućih sedam godina može računati na ukupno 25 milijardi eura iz evropskih fondova.

Turizam je u najboljim godinama činio oko 19 posto BDP-a, a Plenković kaže da Hrvatska ove godine želi postići bolje rezultate od lanjskih.

“Budemo li na 60-70 posto rezultata iz 2019. bit će vrlo dobro”, rekao je i dodao da su poduzete obimne epidemiološke i sigurnosne pripreme u saradnji sa aerodromima, aviokompanijama, restoranima i drugima.

“Safe stay in Croatia je ključni moto za nas ovo ljeto”, rekao je Plenković.

(StarMo)