Naslovnica Region Plenković: Vlada odbija Zamolnicu Tužilaštva BiH!

Plenković: Vlada odbija Zamolnicu Tužilaštva BiH!

104
Andrej Plenković

Zagreb — Mi smo kao Vlada odlučili da donesemo zaključak kojim ćemo naložiti Ministarstvu pravosuđa da odbije zamolnicu koja je stigla iz Tužiteljstva BiH – kazao je premijer RH Andrej Plenković nakon sastanka sa generala zapovjednicima i visokim časnika, koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak”.

– Smatramo da dokumentacija i materijal ne daju nikakvu osnovu za postupanje pravosudnih tijela RH. Zapovjednici i časnici su suglasni s takvim postupanjem RH. Domovinski rat, vojno-redarstvene operacije, osobito Bljesak i Oluja, to su temelji naše slobode i suvremene hrvatske države, istaknuo premijer RH.

Nakon sastanka medijima se obratio i general Zbora Pavao Miljavac.

– Ovo je jedino od mogućih rješenja, radi zaštite interesa RH i nas samih. Napisali smo i obrazloženja zašto se to odbija. Neprimjereno je da se nakon toliko godina podižu neke optužnice. Nikada niti usmenih niti pismenih zapovijedi nije bilo koje bi dovodile u pitanje granatiranje civilnih ciljeva, a što bi dovelo do ratnih zločina. Radilo se o legalnim akcijama Hrvatske vojske, kazao je Miljavac.

On je komentarisao i stav Željko Komšić iznes u UN-u da Hrvatska i Srbij rade na pripajanju dijelova teritorija BiH.

– Odbacujemo teze o tome da bi Hrvatska na bilo koji način ugrožavala teritorijalni integritet BiH. Hrvatska je učinila sve da BiH opstane. Stav Hrvatske o poštivanju teritorijalnog integriteta BiH je jasan. Nije mi jasno što bi netko an političkoj sceni mogao prepoznati da netko poseže za teritorijem susjedne države. Odbacujemo tu tezu kao netočnu. Hrvatska je prijatelj BiH, Hrvatska i BiH su upućene jedna na drugu. Hrvati su jedan od tri konstitutivna naroda o kojemu vodimo posebno računa, temelje Ustava i temeljem zdrave logike – kazao je Miljavac.

 

(StarMo)