Naslovnica Život Plenković: Važno za koheziju Hrvata u BiH

Plenković: Važno za koheziju Hrvata u BiH

81

Mostar — Hrvatski premijer Andrej Plenković susreo se u ponedjeljak sa biskupima Ratkom Perićem i Petrom Palićem uoči svečane svete mise prilikom ustoličenja novog biskupa ispred Katedrale Marije Majke Crkve u Mostaru.

Plenković je izjavio novinarima kako mu je izuzetno drago što je danas u Mostaru radi ustoličenja novog mostarsko-duvanjskog biskupa, mons. Palića, kojega, kako je kazao, izrazito dobro poznaje i koji dolazi sa zadnje dužnosti na Hvaru, a ujedno je i generalni sekretar Hrvatske biskupske konferencije.

– Također, moj dolazak znak je velikog poštovanja prema dosadašnjem biskupu Periću koji je ostavio ogroman trag ovdje protekle gotovo tri decenije i mislim da je ova tranzicija koja se sada zbiva važna za vjernike, Hrvate, katolike ovdje u ovoj biskupiji, što je naravno bitno uopće za položaj i koheziju Hrvata u Bosni i Hercegovini – kazao je hrvatski premijer novinarima nakon sastanka.

Podsjećanja radi, odlukom pape Franje, objavljenom na spomendan sv. Benedikta, 11. jula 2020. mons. Ratku Periću usvojena je molba za odreknućem od biskupske službe zbog navršene kanonske dobi, a mons. Petar Palić, biskup hvarski, imenovan je biskupom mostarsko-duvanjske biskupije i apostolskim upraviteljem Trebinjsko-mrkanske dijeceze.

Dosadašnji biskup Ratko Perić tu je službu obavljao 28 godina.

(StarMo)