Naslovnica Politika Plenković u SAD: Želi jačati politički “mainstream”…

Plenković u SAD: Želi jačati politički “mainstream”…

20

New York — Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je na Harvardu kako se “zalaže za koncept modernog suverenizma”, koji podrazumijeva “promicanje hrvatskih nacionalnih interesa unutar europskog okvira”, te da želi ojačati “mainstream” nasuprot krajnjoj ljevici i desnici.

Hrvatska je odlučila udružiti svoj suverenitet s drugim europskim zemljama i postići strateške nacionalne ciljeve s više snage, financijske sposobnosti i više sigurnog prostora u krizama nego što bi to mogli samostalno, poručio je Plenković u sklopu događaja pod nazivom “Suočavanje s izazovima demokraciji i energetskoj sigurnosti u Europi” (Confronting Challenges to Democracy and Energy Security in Europe) na Harvard Kennedy School.

Plenković je prvo održao predavanje, nakon čega je odgovarao na pitanja profesora Grzegorza Ekierta, direktora Centra za Europske studije Minda de Gunzburg Sveučilišta Harvard te naposljetku studentska pitanja.

– Koncept modernog suverenizma zagovaram kod građana i internacionalno. Mislim da se on dobro uklapa u napore za strateškom autonomijom EU-a, istaknuo je hrvatski premijer, dodavši da ona ne znači odvajanje EU-a od SAD-a.

(StarMo)