Naslovnica Politika “Plenković u Parizu lobirao za izmjene Izbornog zakona BiH”

“Plenković u Parizu lobirao za izmjene Izbornog zakona BiH”

1273
foto: Vlada RH

Sarajevo/Pariz — Nakon današnjeg sastanka s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, premijer Andrej Plenković obratio se novinarima, a na pitanje je li s Macronom govorio o ustavnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Plenković je odgovorio potvrdno.

“Razgovarali smo i o formiranju Vijeća ministara u Bosni i Hercegovini 14 mjeseci nakon izbora. Naša je pozicija poznata, želimo pomoći Bosni i Hercegovini, njenom evropskom putu, kao i drugih država jugoistoka Evrope. Isto tako, želimo da sva tri konstitutivna naroda budu u cijelosti ravnopravna, što zacijelo zahtijeva adekvatnu reformu izbornog zakonodavstva. To je pozicija Hrvatske već duže vremena i smatramo da ovakvu situaciju kakva je danas, treba popraviti, to je naš jedinstven stav”, poručio je Plenković, navodi se na zvaničnoj stranici Vlade Hrvatske, prenosi Novinska agencija Patria.

Očito je da Plenković kao premijer i lider HDZ-a Hrvatske i dalje drži kontinuitet miješanja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine i lobiranja za izmjene Izbornog zakona po modelu Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH. Iako je Evropska unija davno rekla da taj model nije prihvatljiv, a u određenim slučajevima potvrdio Evropski sud za ljudska prava, hrvatsko rukovodstvo ne prestaje s lobiranjem, navodi NAP.

Plenković je s Macronom razgovarao i o Višegodišnjem finansijskom oviru Unije, Brexitu, otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te odnosima na Bliskom istoku.

(StarMo)