Naslovnica Politika Plenković u Mostaru: Da se odnosi u BiH “relaksiraju”…

Plenković u Mostaru: Da se odnosi u BiH “relaksiraju”…

363
Andrej Plenković

Mostar — Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru da Hrvatska “prati političku situaciju u BiH”, apeliravši pritom da se ne prolongira politička kriza u BiH, da institucije dobro funkcioniraju, a da su svi narodi i građani legitimno zastupljeni.

– To govorimo kao zemlja koja želi da se odnosi relaksiraju, a da se obnavljaju savezništva i partnerstva. Posebno apeliram na lidere bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka u FBiH da ulože dodatne napore, da obnove povjerenje, savezništvo i partnerstvo kako bi postigli dogovor o izmjenama Izbornog zakona. Kuća se gradi od temelja, a u demokraciji temelji su način na koji smo zastupljeni – kazao je Plenković.

Dodao je kako je koncept konstitutivnih naroda prepoznat u Strateškom kompasu kojega je usvojila EU, dokumentu koji govori o sigurnosnim i političkim izazovima za cijeli kontinent idućih deset godina.

Naglasio je i to da je Hrvatska pokrenula inicijativu za raspravu o BiH u Europskom vijeću, navodeći kako Hrvatska to radi kao prijatelj BiH.

– Želimo pomoći u prevladavanju teškoća, kako bi Hrvati bili legitimno zastupljeni, ali i kako bi Bosna i Hercegovina što prije dobila kandidatski status u EU – zaključio je Plenković.

(StarMo)